Снимка: Wikipedia

Както казва един известен пухен герой, „Колкото повече, толкова повече!“ Потвърдено е, че от компанията Seagate вече са изпратили най-новия си продукт на избрани клиенти.

За какво става въпрос? Най-новият, най-голям хард диск – цели 8 терабайта! Разбира се, тези „избрани клиенти“ на компанията, които първи ще го получат, са корпоративни такива. Компании, които имат нужда от голямо дигитално пространство за опериране с голямо количество данни, менажиране на клауд услуги и други. Но кой от вас би отказал един такъв 3,5 инчов диск в лаптопа/компютъра си? Аз не бих! Красота!

От компанията Seagate обаче не разкриват как са успели да „натикат“ 8TB в миниатюрната плочка (за разлика от Western Digital, които са споделили, че използват хелий, за да намалят триенето на диска и така да увеличат капацитета му с 50%). От Computer World обаче спекулират, че може би използваната технология е така наречената Shingled Magnetic Recording (SMR), което е един вид подпъхване на информацията една върху друга, подобно на поставянето на керемиди на покрива на къща. От Seagate твърдят, че използвайки SMR, ще могат да създадат 20TB-ови хард дискове до 2020 година.

А що се отнася до съществуващите вече 8TB варианти – те ще са налични за закупуване от следващата четвърт на годината. Започвайте да спестявате!