Google изпълни амбициозното си обещание, което даде по-рано тази година по време на Google I/O, а именно, че операционната система Chrome OS ще може да работи с Android приложения.

Засега само четири заглавия от огромния каталог на Android са налични в магазина на Chrome OS, но в бъдеще тази цифра ще расте. Evernote, Vine, Duolingo и Sight Words са имената на приложенията, които прескачат в другата платформа. Всички знаем какво могат Evernote и Vine, но и другите две приложения са доста интересни. DuoLingo е отличен (и безплатен) софтуер за учене на чужди езици, а Sight Words е учебна игра за малки деца.

Това е възможно благодарение на нов проект (все още в бета) – App Runtime for Chrome. Идеята на Google е в близко бъдеще разработчиците на приложения за Android да могат да публикуват своя софтуер в магазина на Chrome OS без никакви изменения, освен единствено настройки по потребителския интерфейс.

Ако новият проект сполучи и влезе в широка употреба, това ще е голяма победа за Google и техните ултра-евтини Chromebook лаптопи. Android има най-големия каталог мобилни приложения и ако голяма част от тях се окаже достъпна за бюджетните машини, предложенията на Microsoft има от какво да се страхуват.