Снимка: NASA / Cassini

Апаратът Cassini на NASA наближава края на своята дълга, 20-годишна мисия. През септември сондата ще се гмурне в атмосферата на Сатурн, но до тогава работата по събиране и анализ на данни продължава. В новата си орбита, Cassini се приближи по-близо от когато и да било до газовия гигант и неговите пръстени и точно за това днес имате възможност да видите последните по начин, по който не сте ги виждали до сега.

На снимките от NASA, които можете да видите по-долу, основните пръстени се виждат в детайли. Ясно видими са и тъмните празнини, които са породени от преминаването на една от 62-те луни на Сатурн през самите пръстени.

Снимка: NASA / Cassini
Снимка: NASA / Cassini

По думите на Матю Тискарено, учен от екипа на Cassini и специалист относно Сатурн в организацията SETI,

„Тези снимки от близък план представляват нов изглед върху пръстените на Сатурн. През следващите няколко месеца с нетърпение очакваме още повече вълнуващи данни, докато обръщаме камерите си към други части на пръстените, по-близо до планетата.“

Очакват ни още няколко месеца, изпълнени с наистина още по-удивителни снимки, можете да бъдете сигурни в това. Cassini ще промени орбитата си още веднъж през април, когато ще се подготви за финалния етап от мисията си и гмуркането в атмосферата на Сатурн през септември.

Снимка: NASA / Cassini
Снимка: NASA / Cassini