si-plagiarism-2

Проучване, направено наскоро от американски физици, установи масови нарушения на честната научна практика. Нов поглед върху световния архив, arXiv, от републикувани научни статии и студии, разкрива някои нови факти за плагиатството сред учените.

ВИЖ ОЩЕ: GOOGLE И SONY В ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ ПРОТИВ ПИРАТСТВОТО

 

Оказва се, че копирането на текст без цитиране и разрешение е практика, която е по-често срещана в някои държави. Проучването е установило и „географията на плагиатството“. Друго откритие , че плагиатите в повечето случаи не са цитирани много.

ArXiv е създаден през 1991 г. и с времето се превърна в най-големия световен архив за споделяне на информация от физиката и математематиката. В него се публикуват хиляди материали ежедневно. Политиката му е, че всеки може да публикува, а самите материали не преминават през подробна оценка, проверява се само тяхното качество.

Компютърна програма проверява процента на сходство с други публикувани творби, за да се определи дали няма вероятност за копиран текст. Разбира се, повтарянето на изречения и фрази може и да не означава задължително плагиатство. Такъв е случаят с рецензиите на академични и други издания.

България е една от държавите, където има по-висок процент на сходство между публикуваните материали. 20% от българските автори са отбелязани като потенциални плагиати.