Проксима Кентавър снимана от Hubble | Снимка: Wikipedia

Търсенето на екзопланети, подобни на Земята, не е спирало в последните двадесетина години, макар и достигането им да е абсолютно невъзможно със сегашните технологии. Едно ново откритие обаче, ако бъде то потвърдено, ще приближи неимоверно мечтата на човек да пътува до други звезди.

В интернет се въртят слухове за това, че астрономи от Европейската южна обсерватория (ESO) са открили планета, обикаляща около най-близката до нас звезда Проксима Кентавър (Proxima Centauri). Тази звезда е червено джудже и е малко по-близо до нас (на 4,25 светлинни години), отколкото другите две по-големи звезди от системата Алфа Кентавър.

Слухът се появи за първи път на 12 август в немския седмичник Der Spiegel, където анонимен източник, свързан с обсерваторията La Silla твърди, че в края на месец август негови колеги ще направят изявление и ще оповестят откритието. От ESO са отказали коментар по темата. Твърди се, че екзопланетата е от земен тип и се намира в зоната на обитаемост на Проксима Кентавър. Това означава, че там е възможно да има течна вода, която е необходима за живота такъв, какъвто го познаваме.

Остава да почакаме и да видим дали действително следващата седмица европейските астрономи ще излязат с прессъобщение, в което да разкрият дали слухът е истина. Най-интересното е, че благодарение на наскоро обявения проект Breakthrough Starshot, имаме възможност в рамките на това поколение да изпратим апарат до системата на евентуалната планета.