bloomberg video screenshot
Снимка: Bloomberg

След време изкопаемите ресурси на нашата планета ще се изчерпат, или поне тези, които можем да извлечем. Тогава ще трябва да се обърнем към алтернативните, възвръщаеми източници на енергия, главният от които е Слънцето. Всички знаят това, но никой не обръща внимание, защото слънчевата енергия не е най-рентабилният начин за захранване. Но какво, ако слънчевите панели бяха по-удобни?

Виж още: Ревю на LG G Flex 2

И под по-удобни имам предвид прозрачни. В днешно време това, което сме изобретили като слънчеви панели, са големи плоскости, които се поставят на големи площи или на покривите на блокове и небостъргачи – нито удобно, нито достатъчно голямо място, за да се извлече достатъчно енергия. Има една компания, която е погледнала отвъд тези неудобни пречки – Ubiquitous Energy са си задали въпроса „А ако можеше да създадем прозрачни соларни панели?“ и този въпрос има отговор – можем. Това, което виждате на снимката по-горе може да ви прилича на обикновено стъкло, но мога да ви уверя, че не е. Това е прозрачен соларен панел.

Ubiquitous Energy работят в сферата на слънчевата енергия няколко години и вече имат сериозен напредък. Стъклата, които произвеждат те, са покрити с много тънък соларен филм, който поглъща енергия от слънцето. В миналото инженерите са си мислели, че могат да направят соларните панели прозрачни като парвят компонентите им миниатюрни, но това не е правилният подход. Трябва да насочиш вниманието си към правилната дължина на вълната на слънчевата светлина, а именно тази от невидимия спектър. Докато конвенционалните слънчеви панели поглъщат видимата светлина и я превръщат в енергия, прозрачните такива на Ubiquitous Energy пропускат видимата светлина и поглъщат само ултравиолетова и инфрачервена. По този начин те са постигнали само 22%  ефикасност, за разлика от 33% при обикновените панели, но пък само си представете приложенията.

В съвсем близкото бъдеще екранът на смартфона ви може да е покрит с такъв филм и да няма нужда от зареждане на батерията, а блокове и небостъргачи ще използват прозорци-слънчеви панели, които да захранват цялата сграда. Какво по-добро? Дотогава Ubiquitous Energy и техните инженери се стремят да постигнат по-висока ефикасност и ценова рентабилност, но бъдещето определено изглежда все по-близо.