Продажбите на iPhone продължават да вървят надолу. Това сочи най-новият доклад на Apple и техните финансови резултити за третата четвърт на 2016 година. Компанията е продала 40,4 милиона мобилни устройства, в сравнение с 47,5 милиона за същия период през 2015 година. Това се равнява на спад с 15%. За второто тримесечие спадът беше с 16%, като в резултат на това приходите на Apple са намалели с цели 27%.

Средната сума, която потребителите харчат за нов iPhone, е паднала от 662 на 595 долара. Това показва, че все повече хора са се насочили към по-евтиния iPhone SE, който беше представен през март.

Колкото до новия iPhone модел, който очакваме през септември – очакваната му премиера също оказва влияние върху спада в продажбите. Apple разчита на смартфоните си за 60% от своите приходи, така че е важно какво ще видим на тазгодишната премиера. Според някои източници, новият iPhone може даже и да не се казва iPhone 7, тъй като няма да има някакви съществени промени спрямо iPhone 6s.

Графика: The Verge
Графика: The Verge

В последните месеци Apple продават много услуги, за сметка на устройства. Дори и потребители с по-стари iPhone модели се абонират за софтуерните услуги, които компанията предлага (като iCloud и Apple Music). От тях в момента Apple прави повече пари, отколкото от продадени Mac устройства.

За следващата четвърт Apple предвиждат приходи между 45,5 и 47,5 милиарда долара. Това до голяма степен зависи от iPhone 7, или както там ще се казва смартфонът.