Цял свят чака да пробва модулните смартфони от Google, наречени Project Ara. След като по-рано тази година на сцената на Google I/O беше показан работещ прототип, всички се радваха, че към края на тази година проектът ще бъде факт. Случи се обаче нещо, което забави работата и преди дни Project Ara обявиха в своя Twitter профил, че премиерата се отлага за 2016 година.

Въпреки че не беше споменато какъв точно е проблемът, то бе ясно че ще почакаме и то доста. Сега, дни след лошата новина, хората зад Advanced Technology & Projects (или ATAP) на Google съобщиха една от причините за забавянето. Отново чрез официалния профил на Project Ara в Twitter се разгласи информацията, че всъщност проблемът е в т.нар. електроперманентни магнити, които държат компонентите заедно върху скелета на бъдещия смартфон. Очевидно тези магнити не държат всичко достатъчно здраво и се разглабят при изпускане. Компанията е провеждала drop тестове, които не са били успешно преминати.

Отново от въпросния туит се разбира, че Project Ara ще се обърнат към друг (за сега неизвестен) начин за сглабяне на модулните смартфони. Възможно е новият вариант да не е лесен като да сглобиш LEGO блокчета. Е, ще почакаме, за да разберем повече.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS