iFixit завършиха третото разглобяване на новите MacBook Pro. След обикновеният 13-инчов модел и 13-инчовият модел с Touch Bar, дойде времето и на 15-инчовава версия. Вътрешностите на машината са почти идентични с тези на 13-инчовият модел.

Има и едно интересно откритие, също като в по-малката версия и то е “конектор за никъде”: порт, в logic board-а на лаптопа, който не е свързан с нищо. Мнения от предишното разглобяване спекулират, че може би се използва за да се теглят данни от вградената SSD…

Запояването на SSD чипове може да доведе до по-надеждни връзки и по-тънки машини, но решението идва и с два недостатъка. Първо, както знаете, не можете да ги ъпгрейдвате. И второ, ако logic board-а ви умре, данни от компютъра ви ще я последват.

Но, ако спекулациите са правилни, това означава, че има начин да се доберете до SSD чиповете и да спасите паметта на лаптопа.

Разбира се, има и разлики между големия и малкия модел. Едната от които е д тракпада.

В сравнение с простия Supersized Trackpad в 13-инчовият модел, тракпада в 15-ичновия е фигуративен Big Gulp. Apple са сложили допълнителен Broadcom Touch Controller IC, за да се справят с всичкото допълнително тъч стъкло.

Другата разлика, е по-изненадваща. Перките на вентилатора освен, че са по-големи от тези на 13-инчовата машина, както най-вероятно вече сте предположили, но имат и съвсем различен дизайн.

Докато повечето решетки на говорителите на двата модела са просто козметични, има и няколко дупки, които реално си вършат работата. Все още обаче изглежда, че по-голямата част от звука излиза от въздушните отвори.

Не е изненадващо, че iFixit дават същата 1/10 оценка за repairability, каквато дадоха и на 13-инчовият модел. Apple от това със сигурност ще забогатеят още повече.