Ето че HTC One A9 бе официално представен. Както се вижда, тайванската компания продължава да държи на премиум дизайна – изцяло метален корпус, изискан вид, сериозна камера и максимално удобен за потребителя софтуер.

Да, от известно време коментираме как всъщност HTC One A9 много прилича на iPhone 6s от Apple, но дали е така? Дали не е обратното? Това всъщност няма значение тук, тъй като днес ще коментираме не външния вид на двете устройства. По-долу ще намерите информация за девет прости функции, които отличават последния флагман на HTC от iPhone 6s и които биха могли да наклонят везните към първия, когато някой отиде в магазина за нов телефон. Ето ги и тях…

По-висока резолюция

Резолюцията на дисплея при iPhone 6s е 750 х 1334 пиксела при 326 ppi гъстота на пикселите. Това не е малко и е напълно достатъчно за ясен и приятен за очите образ, но ако предпочитате наистина висока резолюция, то може би ще трябва да изберете HTC и техния One A9. Той може да предложи резолюция от 1080 на 1920 пиксела, с гъстота 440 ppi. Е, не е 4K, но си е напълно достатъчно, за да гледате HD видеоклипове и да се радвате на образа.

По-ниска цена

Няма как да си изкривим душата. Apple не предлага евтини смартфони. В момента в САЩ iPhone 6с с памет от 16GB се продава за 649 долара. За сравнение, HTC One A9 е с базов модел, предлагащ 32GB памет, само за 399 долара. Е, това е промоционална цена при старт на продажбите, но това са си около 250 долара разлика.

Услугата Uh Oh

HTC One A9 stock photo 14

Вече трябва да сте разбрали за Uh Oh, но нека да повторим: ако намокрите телефона си или счупите екрана му в първите 12 месеца от ползването му, HTC ще замени устройството ви безплатно. Ако се случи така, че не ви се наложи да ползвате услугата, ще получите 100 долара намаление при покупка на следващ One смартфон. При Apple нещата с подобна гаранция стоят малко по-различно. AppleCare+ струва 99 долара за две години, а при нужда да използвате гаранцията, трябва да платите 79 долара такса.

Снимане в RAW формат

Е, 90% от потребителите ще са доволни на обикновени JPEG снимки, но любителите на мобилната фотография като нищо могат да предпочетат HTC One A9 пред iPhone 6s. Все още не знам какво точно ще е качеството на снимките при One A9, но предвид, че те могат да бъдат снимани и обработвани в RAW формат, който изключва всякакви компресии и загуба на качество, изборът не би бил труден за някои хора.

Оптична стабилизация

HTC One A9 stock photo

Като говорим за камера, ето още нещо – iPhone 6s включва стабилизация на изображенията, но тя е само софтуерна. За хардуерна такава трябва да използвате iPhone 6s Plus. Или пък HTC One A9, който също включва такава. Отново повтарям – рано е да коментираме снимките, така че истинската разлика ще видим, след като тестваме. Но дотогава можем да предположим, че One A9 води пред iPhone 6s.

Повече памет

Да, повече памет. Както коментирахме по-горе, iPhone 6s със само 16GB памет струва цели 649 долара. HTC One A9 от своя страна има минимум 32GB вградена такава и е с 250 долара по-евтин. Освен всичко останало, той дава възможността за разширение на паметта чрез microSD карта. 128GB такава струва около 150 лв., а iPhone 6s 128GB e c  200 долара повече от iPhone 6s 16GB. Правете си сметка.

По-висококачествено аудио

HTC One A9 stock photo 7

И тук можем да кажем, че 90% от потребителите ще са доволни на това, което предлагат компаниите. А може би и 99%. Само че има една малка част хора, които наричаме аудиофили. Те ще усетят разликата между стандартното аудио, което предлага iPhone 6s (както и останалите производители), а именно 16 бита при 44.1/48kHz и това на HTC One A9. То е с дълбочина 24 бита при 192kHz.

Quick Charge

Всички винаги ги е интересувало колко ще издържи батерията на смартфона им и обикновено това е силно определящ фактор при покупката на нов телефон. С навлизането на Quick Charge на пазара, потребителите започват да го предпочитат заради възможността бързо да заредят малко батерия преди излизане по задачи. И тук HTC One A9 е с една крачка пред iPhone 6s. Новото бижу от тайванците поддържа Quick Charge 2.0, като софтуерен ъпдейт скоро ще му донесе и версия 3.0. За сравнение, iPhone 6s може да бъде зареден до 100% за повече от два часа. Разочароващо.

По-голяма възможност за персонализиране

Знаем каква е разликата между Android и iOS. Android е предпочитан от xората, които обичат силно да персонализират смартфон преживяването си – от live тапети, през пакети с икони, инструменти и т.н. HTC One A9 отива на следващото ниво, предоставяйки възможността да сменяте цели теми, което да направи новия ви смартфон още по-приятен на вид. За разлика от Android и One A9, iOS позволява активиране на инструменти само в центъра за нотификации.

Е, това са първите девет неща, които изникват в ума на човек, когато си помисли с какво HTC One A9 може да привлече вниманието на потенциален потребител. Ако вие искате да споделите нещо, което сме пропуснали, или пък да изтъкнете някое предимство на Apple и техния iPhone 6s, заповядайте в секцията за коментари.

14 Коментари

 1. „“““““Знаем каква е разликата между Android и iOS. Android е предпочитан от xората, които обичат силно да персонализират смартфон преживяването си – от live тапети, през пакети с икони, инструменти и т.н.“““““

  Да ама не. Цената бате, цената не live тапетите.

  Колкото и да го въртите само цената е разликата заради която ще „предпочитът“ НТС-то.

 2. Аз iPhone не бих си купил на този етап от софтуерното и хардуерното му развитие. Освен това цената на iPhone е по-ниска от тази на някой Android флагмани.

 3. Sony Z5 Premium
  Sony Z5
  Sony Z3+
  Samsung GS6
  Samsung Note 5
  LG V10
  LG G4 Leather
  HTC One M9+
  HTC One M9
  ….

  От кога критерия за добър продукт е цената? И какво ако Епъл е по-евтин от изброените? Това прави ли го по-лош, или по-добър…!?

  Аз също на този етап не бих си купил йФон, не заради самият апарт и изработката му, а просто заради политиката на компанията и ограниченията на средата….
  Друг е въпроса, че повече от 500лв за тарелка наречена смартфон също не бих дал, защото ми се струва нерзумно и неправилно.
  Но това съм аз, хора всякакви….

 4. Не е извод колега! Питанка е. 😉
  По повод изречението ти, че сам заради цената ще предпочетат HTC-то.

 5. Да, защото само един айфон е нищо. За къв чеп ти е ако у вас си със ТП линк рутер и WIndows от замундата? Айде сметни колко още $$$$ трябва да дадеш за да разбереш защо няма недоволен епъл потребител. Аз лично на този етап не мога да си го позволя – среден клас андроид + линукс + лицензиран УИн.
  .

 6. То е и грехота да си го позволиш, ако ще е само за чешане на его, игри и ровене из интернет. Бих оправдал голяма Ябълкова инвестиция в Х-бр устрайства, ако да кажем ще работя нещо, в което те да ми направят „разликата“. За Home нужди, ТП линка е чудесен. Уин 10ка вече има безплатна за всички. Среден клас андроид и аз ползвам. (макар и да го отнесат към нисък баш феновете)
  А повярвай ми, има и недоволни Ябъл потребители. зависи кой какво иска, и дали знае че го иска, когато скочи да купува.за много $$$$$$$……….

 7. S6 Edge + е на свободна цена 1599лв. iPhone 6S е на свободна цена 1499лв. One M9+ също е на 1599лв свободна цена.

 8. Днес ми заби инак мощния лаптоп, от там и 30 минути работа на вятъра. С легален софтуер е, да кажеш, че е от това не е.

 9. След „Пет причини, поради които Galaxy S6 е по-добър от iPhone 6S“ се задава поредната скалъпена статия с измукани доводи с цел да покажат, колко мразим iPhone. Ако някой се върже си е за негова сметка. Аз в продължение на 3 години ползвах последните модели на HTC (тогава на мода беше Sensation) и всеки ден ми идваше да го треснем у земята, този боклук забиваше по 3-4 пъти на ден. От както съм с iPhone живота е песен и това е достатъчно за мен. Не случайно HTC жънат невяроятни „успехи“ и са пред фалит. Да не подценяваме хората, които всяка година правят iPhone най-продаваният смартфон в света. За 2015 е iPhone 6.

Comments are closed.