iPhone 6 Plus
Д

окато колегата Luba6ky ви омайва да си купите iPhone 6, нека аз да ви обясня защо пък 6 Plus на мен ми допадна доста повече. Тъй като надзърнах в неговата статия, като гледам е писал, че не бил много пристрастен към Android OS… е малко ви е поизлъгал, но да не навлизам в подробности. Факт е, че след седмица и малко и аз като него бих казал, че iOS е доста удобна операционна система. Винаги съм твърдял, че от Apple добре оптимизират телефоните си и сега успях да се убедя от първа ръка. Та, да не ви отегчавам, нека да драсна няколко реда за нещата, поради които бих предпочел 6 Plus през iPhone 6.

 

Дисплеят

 

Винаги съм предпочитaл телефони с голям дисплей. Имам повече възможности и лично за мен е много по-удобна работата на голямо устройство.
За разлика от 6-цата, тук си имаме една хубава резолюция от 1920х1080 пиксела, събрана в 5.5 инча. Освен повече резолюция, имаме и повече пиксели на инч – 401 срещу 326 в полза на 6 Plus. Друго, поради което ми е доста по-удобно, е Split Screen режимът при хоризонтална позиция. Много ми е полезен, докато ровя в мейлите и не трябва при всеки да се връщам назад и да се чудя докъде бях стигнал. Друг плюс на дисплея е, че в хоризонтален режим се появяват допълнителни бутони, които, откъдето и да погледна, носят само удобство.

 

Камера

 

Досега според мен единствено камерата на LG G3 може да се конкурира с тази при iPhone. Аз, а както виждам и колегата Luba6ky, винаги съм свалял шапка на оптимизацията на камерата при Apple телефоните, а тази на iPhone 6 Plus е просто невероятна. За момента почти няма кадър, който съм направил и не ми е харесал. Реално камерата няма голяма разлика с тази при 6-цата, но има нещо, което й е Plus, и това е OIS (да, колега, тук е IOS, не в 6-та ../малък спор между двама ни/).

 

Батерията

 

Тук, разбира се, поради по-голямата площ на телефона е имало възможност и за по-голяма батерия – 2915 mAh срещу 1810 mAh. Отново може би ще се повторя, но ще кажа, че всичко е много добре оптимизирано. Особено след последния ъпдейт до 8.1.1 имам чувството, че колкото и да ползвам телефона, батерията няма да падне. По принцип аз постоянно работя с телефона и от моя гледна точка съм повече от доволен. Слушам доста музика онлайн (Spotify, Youtube), имам синхронизирани няколко мейла, чатя доста (ако има значение – WhatsApp, Facebook) и мога да кажа, че спокойно излизам навън без зарядно в джоба. За пример, в единия от дните бях слушал поне около 3 часа Spotify, малко Youtube, бях провел няколко разговора и през цялото това време имаше доста чатене. Бях излязъл в 8 сутринта и се прибрах с ~20% батерия в 18:30. Естествено, дисплеят не беше на максимална яркост, но често я променях, да кажем средно е била на 30%.

iPhone 6 и iPhone 6 Plus са с еднаква операционна система и съществената разлика е точно в тези три точки, но това са лично за мен най-важните неща при избирането на смартфон. Дисплей, камера и батерия. Разговорите вече ги приемаме за даденост и затова все по-рядко им обръщаме внимание.

 

Виж повече инфо за Apple iPhone 6 Plus в eMAG