Samsung Galaxy S5 Prime

Samsung Galaxy S5 Prime

Прогнозата на Samsung за финансовите резултати на компанията за второто тримесечие на тази година предвижда спад от 24% в доходите спрямо същия период на миналата година. Според корейските финансисти това се дължи на силните позиции на корейската валута и на застой в пазара на смартфони.

Първоначалната оценка на анализаторите е била за печалба от 8.1 трилиона корейски уони или приблизително $8 милиарда, но коригираната прогноза показва, че реалната печалба ще бъде  от 7.2 трилиона корейски уони или $7.1 милиарда.

samsung_q2_profits

Samsung даде и няколко по-подробни причини за тревожния спад. Засилващата се конкуренция в ниския и средния клас в страни като Китай и Европа се отразява на продажбите във въпросните сегменти. Също така разширяването на 4G мрежите в Китай кара потребителите да избягват 3G устройствата, изчаквайки направо смартфони с LTE свързаност, каквито почти няма в бюджетната част на портфолиото на Samsung.

Корейците обвиняват и засилващата се популярност на смартфоните с 5.5 и 6-инчови дисплеи, които изместват малките таблети с дисплеи под 8 инча. Именно Samsung собственоръчно създаде сегмента на „фаблетите“, но конкуренцията успя да се възползва като представи смартфони, значително по-евтини от Note и Mega сериите.

Все пак Samsung очаква подобрение в резултатите за третото тримесечие на годината, когато най-вероятно ще видим Galaxy Note 4, както и редица други устройства.