Резиденцията на Айбек-Алмасов на 14 мили извън Алмати, Казахстан

Природата

Знаете ли колко дървета се отсичат всяка година? Имате ли някаква представа за какво количество става дума? Говорим за дървесина, която се използва за промишленост, за огрев, за спорт, дървесина която пречи на някой строеж и т.н. Е, аз не знаех и реших да се поровя малко в чичко Google, за да видя, какво ще намеря по темата. Честно казано, навсякъде информацията е различна, но поне си приличаше по едно нещо – цифрите са главоломно големи. Говорим за милиони!

[cquote]Това е природен ресурс, на който му трябват десетки години, за да се възстанови[/cquote]

Един от сайтовете, където ми се стори най-точна информацията казва, че всеки ден в света над 29 800 000 дървета биват отсечени. Според Организацията на обединените нации на земеделието и храните за 2005 година тоталната дървесна площ на планетата е намаляла с 89 000 акра на ден, което се равнява на 1 акър в секунда. Разбира се, това са само приблизителни цифри, защото е много трудно да се измери с точност дървесината в определена площ земя, а бракониерството няма граници и мярка. В общи линии в 1 акър площ има около 330~350 дървета. Така се образува и цифрата от  29 800 000 отсечени дървета дневно.

[cquote]Защо ви разказвам това?[/cquote]

Може би не подозирате или може и да не сте обърнали внимание, но инфраструктурата в световен мащаб расте всеки ден. Непрекъснато се строят магистрали, а да не говорим за разрастването на градовете. Дори в София, един сравнително нищожен град, който е най-големия в България и в същото време нищожен в сравнение с Лондон, Ню Йорк или Токио, остана със значително малко паркове или площадки поради факта, че трябва да се строят блокове. Да, тук някой ще каже, че това е наложително, защото населението се разраства и това налага по-големи градове, по-малко дървета, повече улици и прочие. За съжаление обаче и инженерната мисъл понякога не работи правилно.

[lquote]Хората строят от години[/lquote] От незапомнени времена човекът сече, за да си построи дом, дворец или пирамида, ако щеш. През цялото това време архитекти и дизайнери чертаят и кроят визията и структурата на тези градове, дворци и обикновени домове, за да отговарят на изискванията на тези, които правят поръчките. Никой не е мислил тогава, както не мислят и сега, за последиците от тази поголовна сеч. Никой не си дава сметка, че погубвайки тези десетки хиляди и милиони декара гори всеки ден, всъщност убиват себе си. Важното винаги е проектът да е готов на всяка цена, пък последиците да ги отнася някой друг.

[cquote]Ами ако можеше да се строи и в същото време да се запази природата?[/cquote]

Човешкият териториален империализъм никога не е имал край или граница. Така е било, така и ще бъде. Поради тази причина архитектите, които мислят една идея повече за природата са изправени пред една трудна задача. Тя се състои в това да измислят как могат да построят дом мечта с минимални жертви от страна на майката природа. Така се ражда и идеята за една красива симбиоза между строителството и природата чрез включването на дърветата, хълмовете и реките в проектите на някои постройки. Така, вместо архитектите да дават нареждания унищожението на горските масиви, те просто ги добавят в цялостната картинка, придавайки дори една солидна доза уют и първичност в новия дом.

За щастие такива хора има и тяхното невероятно дело може да видите на снимките. Това са различни постройки по целия свят, които са направени изключително добре, солидни са, красиви и най-вече в синхрон с природата. Не са направени на 100% без да се унищожи някаква част от природата, защото все пак са необходими материали за създаването им, но поне не са съсипали територията, на която са построени.

Това, което виждате е един триумф за човека, инженера, дизайнера, архитекта и природата. Защото един дом може да изглежда добре, да се чувстваш добре в него и да издава дълбочината на джоба ти, без да се налага да убиваш природата, която ти е дала живот.