Какво е да си автор на една от най-известните фотографии на света? А какво е да правиш снимки на пресъздадени от теб известни фотографии? На втория въпрос могат да ви отговорят рекламните фотографи Йоаким Кортис и Адриан Сондерегер, които в свободното си време се занимават точно с това.

Виж още: Новият трейлър на „Утреландия“ е тук

Кортис и Сондерегер са дългогодишни приятели и колеги, които живеят в Адлисвил, Швейцария и когато нямат работа,  се занимават с нещо много интересно. Използвайки лепило, пластмаса, найлон, хартия и други подобни канцеларски пособия, в комбинация с различни мини фигурки, те пресъздават едни от най-значимите фотографии в историята на човечеството – от първата стъпка на Луната, до последната известна снимка на Титаник преди да потъне.

Двамата започнали с известния пейзаж „Rhein II“, който е заснет от Андреас Гърски през 1999 година. На нея хората от пейзажа са премахнати изкуствено след заснемането. Това е втората най-скъпа снимка до момента – продадена е на цена от малко над 4 милиона долара. Някои от пресъздадените пейзажи отнемат на дуото от няколко дни до няколко седмици работа и „Rhein II“ не е изключение.

Кратка история от Кортис и Сондерегер разказва за пресъздаването им на снимката от площада Тянанмън: двамата купили седем сглобяеми модела на танкове. „Да сглобиш един танк е забавно. Вторият е ОК, но след това третият  вече не е много приятен“. Точно за това фотографите се отказали на четвъртия и добавили останалите изкуствено при пост-продукцията. Разказват също за бъдещия си проетк – пресъздаване на снимката от деня на покушението над Джон Ф. Кенеди. Фигурите на хора не са много лесни за изработване, но тук размазаните образи на оригиналната снимка работят в техен плюс – няма да трябва да си играят с детайлите.

Колекцията от снимки, които Кортис и Кондерегер правят, се нарича Iconen. Колегите са избрали това име, защото фотографиите, които те пресъздават, са лесно разпознаваеми от всеки един човек – толкова са известни, че са набити в съзнанието на всеки, който малко от малко се интересува от това какво се случва по света. Снимайки ги, двамата оставят да се вижда и малко от околната обстановка, за да ни подскажат как са направени – малко лепилце тук, хартия там, някоя лампа…

Вижте снимките и споделете мнението си с нас в секцията с коментари:

Братята Райт / оригинална снимка: Джон Томас Даниелс – 1903
Площадът Тянанмън / Оригинална снимка: Стюарт Франклин – 1989
Титаник / Оригинална снимка: Францис Брауни – 1912
Рейн II / Оригинална снимка: Андреас Гърски – 1999
Олимпия Мюнхен / Оригинална снимка: Людвиг Вегман – 1972
Неси / Оригинална снимка: Мармадюк Ветерел – 1934
Мон Блан / Оригинална снимка: Луис-Аугуст Бисон и Аугуст-Росали Бисон – 1861
Хиденбург / Оригинална снимка: Сам Шер – 1937
Конкорд / Оригинална снимка: Тошихико Сато – 2000
Битката при Брудсайнд / Оригинална снимка: Ърнест Брукс – 1917
AS11-40-5878 (първата стъпка на Луната) / Оригинална снимка: Едуин Олдрин – 1969
Абу Гриб / Оригинална снимка: Неизвестен американски войник – 2003
208-N-43888 (атомната бомба над Нагасаки) / Оригинална снимка: Чарлз Леви – 1945
9/11 / Оритинална снимка: Шейн Адеър – 2001