iphone messages

Кибер престъпници, които насочват своите атаки срещу джейлбрейкнати iPhone устройства, са успели да откраднат лични данни от повече от 225 000 Applе профила. Това бе оповестено от WeipTech, които проучват набезите на хакерските атаки.

Информация се използва за покупка на фалшиви приложения, което води до директни приходи за организираните престъпни групи или за искане на откупи. Джейлбрейк (jailbrake) е модифициране на програми и операционната система, така че да могат да се изпълняват приложения, които не са одобрени от Apple. Много често собствениците на такива устройства го правят, за да инсталират външни приложения, сваляни от източници различни от iTunes.

Експертите от WeipTech са разкрили атака с името KeyRaider, разпространяваща се чрез хранилището Cydia. Първоначално заразата е била засечена в Китай, но е установено, че вероятно има жертви и в други 18 държави, включително Франция, Австралия и САЩ.

Злонамереният софтуер открадва информация за профила в Apple чрез засичане на интернет трафика през услугите iTunes и App Store. KeyRaider също не позволява и отключването на iPhone и iPad от собствениците.

Apple вече са започнали да помагат на жертви в хакерската атака.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS