Вчера всички телевизии изригнаха с плашещата новина, че в България може би има болен от ебола мъж. Какво се случи в крайна сметка и трябваше ли това да бъде обявено по този начин? Ще опитаме да отговорим на тези въпроси.

Първо, нека не увъртаме и да успокоим всички – през нощта, около 04:00 часа, резултатите от кръвните тестове на мъжа са били готови – те са отрицателни за аминокиселините на ебола вирус. Това ще рече, че човекът не е болен от ебола. Всичко е наред.

ВИЖ ОЩЕ: Всичко, което трябва да знаете за ебола… и още нещо

Мъжът, на възраст около 60 години, преди три седмици се е върнал от Сиера Леоне и тук започват моите въпроси. Както вече коментирахме надълго и нашироко, Сиера Леоне е една от трите страни, в които бушува епидемията от ебола. Първият ми въпрос е какво е търсел този мъж там? Надали има кой да ми отговори, но очевидно не е бил доброволец от червения кръст. Иначе всички щяха да знаят, че се връща, което [lquote]Готови ли сме за ебола и това, което може да се случи[/lquote]щеше да доведе до мигновената му изолация още преди 20 дни и задължителни изследвания още тогава.

Втори въпрос – защо никой не е обърнал внимание, че мъжът се връща от Сиера Леоне още на летището? Също така, нали летището ни е оборудвано с термо-камери, които да следят за температурата на пристигащите пътници? Събитията се развиват по следния начин – мъжът се връща, никой не обръща внимание откъде, една седмица всичко е наред. Вчера по новините казаха, че човекът не се чувствал добре около две седмици, не се хранел и така нататък. Друг въпрос, на който надали има кой да ми даде отговор, е защо не е потърсил лекарска помощ по-рано, при положение че се връща от Африка, огнището на болестта? Най-малко собствената му съвест би трябвало да го заведе директно в някоя от водещите болници, за да се разбере за какво става въпрос.

Важно: Искам да уточня, че нямам нищо против болния човек. Той няма никаква вина в случая и не се опитвам да го изкарам виновен или да го злепоставя по някакъв начин. Надявам се, от каквото и да се окаже, че е болен, да се оправи бързо, за да се върне при семейството си жив и здрав.

Продължаваме. От връщането си досега мъжът е контактувал с около 25 души, това казаха също снощи по новините. Всички негови контакти са били издирени и изолирани, което ми вдъхва доверие в здравната ни система и възможността ни да реагираме на извънредни ситуации.

Последното нещо, което искам да засегна, е принципът на действие на националните ни телевизии. Не мога да си го обясня, но е факт, че оправните ни журналисти всяха излишна паника в иначе и без това нервирания българин. Не мога да разбера защо трябваше да се прекъсват предавания за „извънредни репортажи“ с думите „Дами и господа, в България може би вече има ебола!“ Снощните действия на телевизиите и любимите ни журналисти бяха прибързани, необмислени и груби спрямо българския зрител. Който не е съгласен с мен, да си вдигне ръката.

[cquote]Все пак мисля, че не трябваше да се действа така. [/cquote]

Може и да не съм прав, но по-добрата идея според мен е да изчакат няколко часа, необходими за завършване на тестовете. След това, ако тестът е позитивен, да пуснат новина, за да се знае, че има ебола и наистина да има място за притеснение. Ако тестът се окажеше отрицателен, просто всичко да се размине мирно и тихо. Сега ще си кажете „Да, ама не трябва държавата да действа тайно от гражданите. Трябва да има прозрачност.“ Прозрачност не се прави така, драги приятели.

Вижте, не ме разбирайте погрешно – не искам да взимам никаква политическа или пък каквато и да е друга държавна страна. Smart News не е сайт с политически пристрастия или нещо подобно. Но Smart News е сайт за това, което вълнува мислещия и любопитния българин, българина на XXI век – всичко от технологии, през наука, култура, та чак и до архитектура. И мисля, че снощната драма, която се разигра по телевизията, ще накара всички нас да се замислим. Както казах – да, начинът, по който българският Национален център по заразни и паразитни болести реагира, ми вдъхва доверие за възможността за справяне с ебола, ако вирусът се появи, но от друга страна действията на нашите медии биха повлияли в такава ситуация и трябва повече да се внимава при пускането на подобни новини. Преценете сами…