wes-craven

Непоправимият майстор на хорър жанра, режисьорът на „Кошмари на Елм Стрийт“ (A Nightmare on Elm Street), Уес Крейвън почина вчера в дома си в Лос Анджелис. Крейвън бе на 76-годишна възраст и си отиде след жестока борба с рак на мозъка.

Американският режисьор и продуцент беше известен като създател на поредиците „Кошмари на Елм Стрийт“ и „Писък“ (Scream), но работата му не е свързана само с това. Един от първите му филми е адаптация по комикс на DC Comics „Блатното чудовище“ (Swamp Thing), а освен това е и режисьор на филма „Музика от сърцето“ (Music of the Heart), с който Мерил Стрийп получава номинация за Оскар.

Крейвън беше и продуцент на много от римейковете по класическите му хорър филми от миналото. На режисьора можем да припишем също така и това, че той е открил таланта в много млади звезди – дава първата роля на Джони Деп точно в „Кошмари на Елм Стрийт“. Една от първите роли на Брус Уилис също е негово дело, след като Крейвън го урежда да участва в епизод на „Зоната на здрача“ (The Twilight Zone) през 1985 година.

След смъртта си Крейвън оставя няколко недовършени проекта, между които телевизионната адаптация по „Хората под стълбите“ (The People Under the Stairs), а беше и продуцент за сериал по „Писък“ за MTV. Уес Крейвън ще бъде запомнен като бащата на „тийн хорър“ жанра, който стана изключително популярен в годините, последвали неговите шедьоври.

[cquote]Почивай в мир, Уес![/cquote]

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS