Intel съобщиха вчера, че бившият изпълнителен директор на компанията и един от най-старите ѝ служители изобщо, Андрю Гроув, е починал. Смъртта му е настъпила в понеделник, причините за която все още не са обявени. Андрю дълго време се бореше с болестта на Паркинсон.

Гроув бе част от Intel от самото начало, при остоваването на компанията през 1968 година, когато встъпва като инженерен директор. От 1987 до 2004 той беше главен изпълнителен директор, а преди това – президент. Под ръководството на Андрю Гроув, Intel се превръща в една от най-успешните компании в Силиконовата долина, трансформирайки се от производител на полупроводнци, в създател на едни от най-добрите процесорни чипове на пазара – 386 и Pentium.

Идолизиран от хора като Стив Джобс, Андрю е един от най-успешните предприемачи, жевели някога в САЩ. Всъщност той е роден през 1936 година в Будапеща, Унгария. Избягва в САЩ по време на унгарската революция през 1956 година, където завършва висше образование и преследва докторска степен по инженерна химия.

Андрю Гроув остави жена, две деца и осем внука. Да почива в мир!

ИзточникIntel
Сподели
Предишна страницаFacebook се оттегля от BlackBerry OS
Следваща страницаSamsung Galaxy Note 6 може да се появи през юли
Венцислав Димитров е редактор култура на Smart News и студент по астрофизика в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от наука, технологии и иновации. Страстта му са космосът, класически sci-fi романи, комикси, хубава кухня и indie игри.