Почина Адам Уест, една от кино-иконите, символизираща Батман в лицата на много комикс фенове през миналия век. Той изигра ролята на Брус Уейс/Батман в телевизионното шоу „Batman“ от 1966 година, а по-късно и в пълнометражния филм, продължение на сериала.

Уест си отиде на 9 юни, петък, на 88-годишна възраст.

Роден в Уола Уола, щата Вашингтон, на 19 септември 1928 година, Уест изиграва много роли в киното, но най-известна от всички си остава тази на Батман в едноименното комедийно телевизионно шоу. Сериалът продължава да се излъчва от ABC за три сезона, след което бива сниман и филм със същото заглавие.

По-късно Уест продължава с ролите в киното, като освен това озвучава още една много известна своя роля — себе си като кметът Адам Уест в анимационното шоу „Family Guy“.

Последно Уест работеше по пълнометражна анимация за Батман от Warner Bros. и DC Entertainment, където отново е дал гласа си на главния герой в лицето на супергероя. „Batman vs. Two-Face“ ще излезе по-късно тази година и ще изправи Батман срещу Двуликия Харви Дент, озвучен от друга звезда на киното и телевизията — Уилям Шатнър (Star Trek: The Original Series).

Почивай в мир, Адам!

adam-west-batman-1966