uber

Тази седмица френската полиция обискира офис на Uber в Париж, като част от разследване на услугата UberPop. Акцията е проведена в понеделник и в нея са участвали 25 служители. Обискът е продължил шест часа, като са били иззети докумeнти, имейли и смартфони, използвани от шофьорите на Uber.

Виж още: Ревю на Apple iPad Air 2

Нискотарифната услуга UberPop е в центъра на сериозни дебати във Франция, където властите я считат за незаконна съгласно нов закон, който влезе в сила от 1 януари. Според него се изисква всички таксиметрови шофьори да бъдат лицензирани и застраховани, а UberPop не отговаря на тези условия. Uber настоява, че услугата е легална според френското законодателство и е подала жалба до Европейската комисия. UberPop, която свързва клиентите с непрофесионални шофьори, продължава своята работа във Франция, въпреки че някои от 250-те шофьора са били глобени от началото на годината, пише FranceInfo.

Uber описва акцията от понеделник като „опит за сплашване“ от страна на френското правителство. В изявление за The Verge, компанията отбелязва, че действията срещу нея са извършени 48 часа, след като френският върховен съд се е позовал на „две ключови разпоредби“ от закона за лицензиране на шофьори. От Uber добавят, че планират „да защитят правата си, предоставени по силата на Европейското законодателство и Конституцията на Франция“. „Ние виждаме в тази акция крайни действия, извършени без правни основания“, е заявил главният мениджър на Uber за Франция пред Le Nouvel Observateur.

Действия срещу Uber предприеха и властите в Южна Корея, където тази седмица 30 души, свързани с дейността на компанията, са обвинени по подозрения за извършване на незаконни таксиметрови услуги в страната. Сред тях е мениджърът на Uber за Корея, ръководителите на шест различни компании за наемане на коли и редица шофьори. Според Yonhap News те са заподозрени в свързване на пътници с близки до тях шофьори, чрез приложението UberTaxi, без да притежават необходимия лиценз.

Травис Каланик, главният изпълнителен директор на Uber, също е заподозрян в извършване на незаконна дейност. Това е втори сблъсък с властите за Кланик, който през декември миналата година беше обвинен, без физическо задържане, в извършване на незаконна таксиметрова услуга в Корея. Той отказва да се яви в съда, но полицейски служител заявил пред Yonhap News, че Каланик скоро ще получи призовка за по-нататъшно разследване, а при отказ за явяване ще се изиска заповед за неговия арест.

Според данни на ZDNet, по време на акцията са иззети 432 предмета като доказателства, включително и устройствата, които Uber Корея е раздала на своите шофьори. Говорител на компанията за страната е казал, че Uber оказва пълно съдействие на полицията, но отрича обвиненията. Според властите Uber не проучва своите шофьори, нито пък застрахова колите, което е потенциален риск за клиентите.

Напомняме, че в България работата на Uber също се сблъска със законови проблеми. Миналата седмица българските таксиметрови шофьори отново заплашиха, че ще излязат на протест, ако Uber не бъде забранен в страната. Обвиненията  са, че компанията извършва нерагламентирана търговска дейност, а нейните шофьори нямат необходимите разрешителни и документи, законово извисквани от таксиметровите шофьори.