Halloween / Flickr: Terry Tyson
Halloween / Flickr: Terry Tyson
Halloween / Flickr: Terry Tyson

Дойде и това време на годината, когато празнуваме Хелоуин – най-страшният празник в календара. Празникът е най-известен в англоговорящите страни, но през последните години стана популярен по цял свят.

Хелоуин е келтски езически ритуал, който съвпада с честването на католическия ден на Вси светии. Древните келти вярвали, че на този ден границата между световете на живите и мъртвите се размива и починалите могат да се разхождат свободно между нас в търсене на живи тела, в които да се вселят. Този празник е любим на децата, които обожават да се обличат в различни костюми и да се превъплъщават в най-страшните същества на света.

Предполагам, че всички знаете основната история на Хелоуин, но днес реших да ви представя пет факта, които може би не знахте за този така популярен празник.

Image credit: Flickr/ Jim, The Photographer
Image credit: Flickr/ Jim, The Photographer

1. Бухълът е едно от най-популярните „лица“ на празника Хелоуин. В Средновековна Европа се е смятало, че бухалите всъщност са вещици и, че звукът, който той издава вещае смърт на човек. Последното все още се вярва от голяма част възрастни хора, живеещи на село.