Коледа е празник, чийто традиции имат вековни корени, но някои основни елементи от празничния сезон всъщност са дело на сравнително нови изобретения. В наши дни ние ги приемаме за даденост, но преди по-малко от сто години, повечето от тези технологии не са съществували. Кои са те и как успяха завинаги да променят начина, по който хората празнуват Коледа?

1. Коледните лампички

6-techs-changed-christmas-lights
Снимка: WIKIMEDIA COMMONS

През 1880 г. Томас Едисон се стреми да рекламира своята перфектна електрическа крушка, закачвайки пърия низ от лампички около своята лаборатория в Менлоу Парк. Но е трябвало да изминат още 30 години преди да настъпи прогрес в тази технология, който да направи нанизите от цветни светлини възможни. Дори тогава те са били сравнително скъпи, затова първите големи светлини били поставени в магазините за търговия на дребно.

В своята дисертация “Коледни светлини и изграждането на общност в Америка” историкът от Иейл Браян Мъри отбелязва, че връщането на войниците от Втората световна война и следвоенното увеличаване на предградията са направили коледните светлини част от американския пейзаж. Нанизите от празнични светлини не само, че са поставили началото на екстравагантната украса по домовете, но и са отстранили опасността от пожар. Преди появата на лампичките върху коледните елхи са поставяни свещи, така че повечето хора са можели да ги осветят само ден или два преди празника. В наши дни за много коледни лами се използва LED технология, която изразходва по-малко енергия и издържа повече време.