Голяма част от вас редовно пазаруват онлайн, в това няма спор. Но може би част от читателите на Smart News все пак го правят по-рядко и не са толкова навътре в тънкостите на този занаят. И независимо дали ще пазарувате от OLX.bg, Amazon или AliExpress, трябва да знаете няколко неща. Точно за това днес сме ви подготвили един своеобразен гайд, в който ще ви запознаем с няколко от по-важните принципи на онлайн шопинга. Следвайки ги ще направите пазаруването по-приятно за себе си, по-леко за банковата си сметка и не на последно място — ще си спестите много нерви. Е, да започваме!

1. Картата

Ако до сега никога не сте пазарували онлайн, първата точка ще трябва да започне още от банката. Не всяка банкова карта върши работа. Така че когато отидете в коя да е банка, за да си извадите такава, обърнете внимание на следното нещо: спрете се на MasterCard или Visa Electron. Това са така да се каже премиум дебитните карти на двата провайдъра и те са идеални за онлайн пазаруване — притежават т.нар. CCV код, който се изисква при регистрация в 98% от онлайн магазините. Намира се на задната част на картата и в повечето случаи е 3-цифрен. MasterCard и Visa Electron имат и други предимства, като това, че можете да ги ползвате за теглене на пари от банкомат навсякъде по света.

bank-debit-cardsВажно: Не споделяйте CCV кода си с никого! Това е единственото, което спира някой открил номера на картата ви, да я използва за онлайн покупки вместо вас. С една дума не развявайте картата си наляво-надясно.