Д

а си купиш телефон в днешно време е доста трудно, ако изхождаме от това колко голям и разнообразен е пазарът за смартфони. Като започнем от висок, среден, та чак до нисък клас – навсякъде е пълно с толкова модели, че човек да се чуди какво да си вземе. И тук идва моментът, в който се започва с питането на приятели кой е най-добрият телефон. Лично мен потребители всеки ден ме питат по телефона, в социалните мрежи или на живо какво да си купят. Наистина, понякога  е трудно да дадеш съвет или да изкажеш обективно мнение, а когато се намеси и ограниченият бюджет, изборът на устройство е много труден. Все пак винаги е лесно да кажеш на някого да си купи най-скъпото, защото то вероятно ще е и най-доброто, но има моменти, в които парите не са много, а и най-скъпото не е най-доброто. Това е причината днес да поговоря по темата защо трябва да си купите LG G3 и ще изброя пет основни фактора, които ще натежат в полза на новия флагман на корейците.

 

Удобни размери

Знам, знам … телефонът е голям и всички може би ще ревнат от това. Ами в крайна сметка всичко си зависи от ползвателя и докато за мен размерите са удобни, за друг ще са големи. Ако става на въпрос, и на мен размерите на iPhone 5S примерно не са ми удобни, защото ръцете ми са големи и телефонът малко ми се „губи в ръцете“. Фаблетите пък са големи за всички и дори на мен в ежедневието ми създават малко дискомфорт. G3 от своя страна мисля, че нацелва точно златната среда, поне в моите очи, и големината му е идеална както за работа в потретен режим, така и в режим пейзаж. Примерно с One (M8) работата в потретен режим ми беше леко неудобна. Телефонът бе много тесен и нямаше как да го хвана хубаво и да пиша в същото време. С LG G3 това не е проблем, но може би носенето му в някои по-тесни панталони ще е леко кофти.

 

Дисплеят

Мисля, че е излишно да споменавам, че дисплеят е QuadHD, което в момента не може да предложи нито един друг производител на пазара. Да, знам, че Oppo Electronics имат вече обявен телефон, но него все още ще е трудно да си го намерите. Казвам го не за друго, а защото много хора се навъдиха да ми обясняват, че G3 не е първи. Както и да е, няма да навлизам в подробности по тези незначителни въпроси. Важното е, че този дисплей е наистина великолепен. Цветовете и нивото на детайл са толкова добри, че едва ли има някой на този етап, който да може да предложи нещо по-добро. IPS технологията дава доста реални цветове, което винаги е било така, като единствено леките отражения, които може да срещнете на моменти, могат да ви подразнят.

 

Функционален

Не че това е нещо, което не може да предложи всеки един флагман на пазара, но просто тук сякаш усещането за удобство е една идея по-голямо. Добавките на корейците винаги са били готини, но малко им куцаше дизайнът. Сега обаче нещата са коренно променени и с новия телефон дойде и нов интерфейс, който е доста приятен за работа. Освен това и нововъведенията в лицето на новата умна клавиатура и Smart Notice правят ежедневните задачи една идея по-лесни. Харесва ми и фактът, че голяма част от глупавите приложения ги няма, а и голяма част от тези, които ги има, може да ги махаш. Всичко по менюто е доста изчистено, свежо и полезно. Воденето на бележки или някакъв работен график е елементарно, но пак казвам, че това го има всеки телефон и може би тук конкретно пак опираме до личния избор.

 

Камера

Е, тук не мисля, че може  да става и дума за липса на качество. Не искам да обиждам другите марки, но те някак си изостанаха с камерите тази година, докато LG пак изненада с интересни добавки. Естествено, най-голямата добавка е лазерният автофокус, който спомага за много прецизното и точно заснемане на всеки един кадър. За да проверя това, тествах телефона, за да съм сигурен, че не е някакъв рекламен трик и наистина стигнах до извода, че не е. Камерата се справя отлично при почти всяка ситуация, а единствените й забележки са на тъмно, където всички телефони имат проблеми. И преди някой да подскочи и да каже, че Lumia 1020 или някой друг телефон е по-добър, искам да подчертая, че този телефон не се таргетира като „камерафон“, а и това не е статия за сравнение. G3 наистина има способна камера, а предната предлага и възможност за лесно правене на Selfie, което в последно време мисля, че е все по-търсено. Интересно как една думичка накара всички производители да наблегнат над предната камера.

 

Цена

Каквото и да си говорим, цената винаги определя на едни 70% какво ще си купим. За съжаление, не всеки може да си позволи да хвърли над 1000 лв. за нов телефон, а тези, които могат, както вече казах, разучават предложенията до последния момент, за да са наясно за какво си дават парите. Това, което мога да ви кажа по този въпрос за LG G3 е, че от всички флагмани той явно ще дойде най-евтин. На цена от около 1100 лв. G3 просто смазва останалите конкуренти, защото това е началната му цена, а не намалена, след като няколко месеца е бил продаван за сумата от 1300 лв. примерно. Следователно това е гвоздеят в тази статия, с което мисля да приключа с даването на причини, които са в полза на G3.

Надявам се тези няколко фактора, които изброих, да ви помогнат да направите правилния избор, ако в момента се колебаете кой телефон да си купите. По никакъв начин не омаловажавам останалите конкуренти, но ако някой ме попита за няколко причини, поради които бих си купил предложението на LG, то това определено ще бъдат те.