perseid-meteor-shower-flickr
Снимка: Flickr / Darren Kirby / bulliver

Този месец Персеидите вече валят върху нашата планета. Метеорният поток и тази година започна в средата на юли и ще продължи почти до края на август. Пикът, разбира се, тепърва предстои. Това е един от най-големите и лесно видими метеорни дъждове през годината и всеки трябва да го види.

Всъщност потокът Персеиди е активен всяка година между 17 юли и 24 август, когато Земята преминава през праха, оставен от кометата Суифт-Тътъл, която обикаля нашата Слънчева система за 133 години. Пикът през 2015 г. започна на 9 август, като най-много метеори ще могат да се видят вечерите между 10 и 13 август.

Тази година е изключително добра за наблюдение, тъй като Луната изгрява рано сутрин и светлината ѝ няма да пречи. Това означава, че можете да загледате небето, ако по някаква причина сте извън града тази седмица, където уличните светлини представляват пречка. Най-важно е да се оглеждате по посока съзвездието Персей. От него метеорният поток носи името си, тъй като изглежда, че метеоритите падат от там.

perseids
Снимка: TILL CREDNER / WIKIMEDIA COMMONS

Тази година се очакват около 100 метеорита на час в пиковите нощи, така че ако случите на безоблачно небе, определено ще бъдете смаяни. На тези от вас, които не са ходили да наблюдават потока Персеиди досега ще кажа само, че това е едно от малкото астрономически явления, които можете да гледате с невъоръжено око и което ще ви остави без думи. Не го пропускайте.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS