обама пейки

Страхотна идея изпробват в Бостън – пейки, които зареждат смартфони със слънчева енергия. Екологичното и супер практично решение е разработено от Changing Environments в преследване на целта, която компанията си е поставила: да промени градската среда, като я превърне в по-социално и умно място с приятелско отношение към природата.

Скоро още от уникалните пейки, наречени Soofa, ще бъдат на разположение на разхождащите се в парковете на Бостън и Кеймбридж. До момента са инсталирани шест, а в близките седмици ще се поставят още четири. Компанията вече е произвела около сто и е в готовност да продължи при интерес. Един от първите, изпробвали зареждащите пейки и изразил подкрепата си за проекта, е президентът на САЩ Барак Обама.

Единственото неудобство, което се вижда и на снимките, е отнемането на част от площта за сядане, но при наличие на достатъчно пейки това може да се счита за напълно приемлив недостатък. Електрониката, с която са оборудвани, не само зарежда смартфони, но и предоставя данни за състоянието на околната среда – като качеството на въздуха и нивото на шума.

пейки

Производителите признават, че е трудно да намерят инвеститори, тъй като става въпрос за нов пазар, но от друга страна са изключително обнадеждени от многото запитвания, които са получили – от градове, образователни институции и търговци от различни краища на света като Израел, Италия, Германия и Хонконг. Дали има шанс някой ден и в България да се появят подобни иновативни решения?