Argus II Retinal Prosthesis System бионично око

Рей Флин е 80-годишнен британски пенсионер, страдащ от дегенерация на макулата – честа причина за загубата на зрение при възрастните хора. Той е и първият пациент с такова състояние, който получи имплантирано бионично око. Устройството е поставено по хирургичен път в задната част на дясното му око и работи съвместно с видео рекордер и специални очила, позволяващи му отново да вижда. Операцията е била с времетраене 4 часа и е извършена миналия месец.

Заради макулната дегенерация, зрението на Флин е ограничено само до периферното такова. Мъжът е взел участие в кличнично изпитание на „Manchester Clinical Research Facility“, които имплантират „Argus II Retinal Prosthesis System“ в пет пациента с такива проблеми. Argus II е разработен от американската компания Second Sight и е използван и преди на страдащи от пигментоза на ретината.

Системата работи чрез осигуряване на електрическа стимулация на увредената ретина. Флин трябва да носи очилата с вградена видеокамера, която се допира до предната част на дясното му око. Визуалната информация, събрана от камерата, се предава безжично до импланта в окото, използващо електроди за стимулиране на клетките в ретината. Това позволява на органа за зрение да изпрати необходимите сигнали до мозъка, а Флин да започне да вижда отново.

Две седмици след операцията 80-годишният мъж е тествал импланта, гледайки серия от черни и бели ленти на компютърен екран. Благодарение на Argus II той е успял да каже кога те са били поставени ветикално, хоризонтално и диагонално. Флин все още не може да вижда заобикалящата го среда напълно отчетливо, както е било преди заболяването, но различава формите на различни предмети.

След успешната операция на Флин изледователите се надяват устройството да помогне и на други пациенти, диганостицирани с дегенерация на макулата, да прогледнат отново. Единствената пречка е цената на системата, която е над 230 000 долара, правеща я недостъпна за повечето хора.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS