Според нов патент, подаден от Facebook в Службата за патенти и търговски марки на САЩ (United States Patent and Trademark Office), компанията работи по устройство с модулни възможности. Макар да липсват кой знае колко конкретни детайли, в самия патент се споменава, че потенциалните устройства биха могли да бъдат умен десктоп говорител (асистент?) и дори смартфон.

Върху джаджата работят от Building 8 — същата дивизия, която се опитва да създаде начин да пишете с ума си, например. Явно модулни смартфони е следващото нещо, с което там се захващат.

Всички знаем, че идеята за модулни смартфони не е нова. Google бяха едни от първите, които се заеха с подобна разработка под работното заглавие Project Ara. По-късно обаче идеята бе изоставена и интересното е, че сега голяма част от екипа на Project Ara работи точно в Building 8 на Facebook.

Разбира се, наличието на патент не означава задължително, че подобно устройство ще се появи на пазара. Много компании подават патенти за редица продукти, които остават само на чертожната дъска и никога не се превръщат в реалност. Дали тук ще е по-различно, остава да разберем.