Астрофотографът Винсънт Бради е свързал четири DSLR фотоапарата (всеки с fish-eye обектив) към собственоръчно направена установка, за да може да заснеме невероятния 360-градусов таймлапс на нощното небе. „Красиво“ е прекалено слаба дума, не мислите ли?

Четириминутният клип на Бради е много динамичен и се разпростира през няколко часа. Базираният в Мичиган фотограф дава повече информация за видеото на YouTube профила си:

Снимките показват звездите, които се въртят около Полярната звезда в 360-градусова панорама. Фотоапаратите правят дълги експозиции без да спират, обикновено последователни, през една минута за 3 часа. След това започнах да свързвам стотиците панорамни снимки и да ги сглобявам в този таймлапс. Направих апаратурата през януари 2013 година, докато още учех фотография в Обществения Колеж Лансинг. Тъй като беше зима в Мичиган, не можех да снимам в тъмна безлунна нощ – имаше много облаци. Е, можех поне да експериментирам. След като завърших през май месец, вече имах сериозен стимул да започна да пътувам. С апаратурата си снимах светулки в Мисури, тъмни като в рог нощи при Дяволската Кула, през Логън Пас, до планините в Британска Колумбия и покрай великолепните пясъчни арки в Югозападна Америка.

Това е един чудесен пример за значението на изобретателността при правенето на астрофотография. Всеки път, когато сравним снимките на Бради с поредните астро снимки, той удивлява. Ефектите, които постига, са толкова добре направени. Гледайки трека на звездите по нощното небе, става трудно да не се сетите за „Звездна нощ“ на Винсент ван Гог. Е, когато видите снимката на Бради от about секцията в уебсайта му, ще се зачудите дали наистина това не е била идеята му.

Ето го и чудесният клип: