Доклад, публикуван в журнала New England Journal of Medicine разказва за странен нов случай, в който панкреасът на мъж, пиел всеки ден в продължение на 15 години, се калцирал. Пациентът постъпил в болницата с оплаквания от жестоки болки в корема, точно под ребрата; той споделил и че от два месеца стомахът му е разстроен.

След изследвания с компютърна томография, лекарите устоновили, че наред с панкреатит (хронично възпаление на панкреаса), вътрешността на този орган на мъжа е покрита със слой калций.

Пред докторите пациентът споделя още, че в продължение на 15 години пие около половин пинта (284 милилитра, или около шест шота) водка на ден. Калцирането на панкреаса не е нещо странно — калцирането се среща при случаи на увредена тъкан и малки парчета калций могат да се натрупат в панкреаса, особено при панкреатит и в частност алкохолен панкреатит.

Интересното е, че въпреки 15-годишната си история с алкохола, мъжът с калцирания панкреас има добре функциониращ черен дроб, което вече е рядкост в такива случаи.

По-долу можете да видите снимката от компютърната томография на панкреаса. Ясно видими са белите петна, които са всъщност натрупалия се калций.

Та така… Ако искате да избегнете нещо подобно, внимавайте с алкохола — няма лошо да се насладите на едно питие от време на време, но го правете в умерени количества.

Снимка: New England Journal of Medicine
Снимка: New England Journal of Medicine