Откакто излязоха за първи път на пазара, носимите устройства не са най-желата от всички джаджа. Те са по-скоро нишов продукт, който е предпочитан от определени потребители, но абсолютно непотребен за много други. Може би и точно заради това през последните години техният пазар не се слави с високи продажби. Въпреки това обаче, изглежда нещата се променят, защото според анализатори от International Data Corporation (IDC) доставките на умни гривни и часовници са се увеличили през последната четвърт на 2016 година.

По-конкретно, продажбите са се увеличили с 16,9%, което не е никак малко. Общо доставките за последните три месеца на миналата година наброяват 33,9 милиона устройства.

Според IDC, повечето доставки вероятно се дължат на факта, че вече почти всеки производител предлага някакво носимо устройство в каталога си, било то фитнес гривна или многофункционален часовник.

Джитеш Убрани от IDC споделя:

„Докато технологията се отмества на заден фон, хибридни часовници и други фешън аксесоари с фитнес възможности започват да набират скорост. Това предоставя една възможност да се продават няколко носими устройства на един потребител под прикритието, че това са ‘модни’ аксесоари.“

Това е и вторият довод за увеличаването на доставките през 2016 година — въпреки че технологиите остаряват доста бързо (за разлика от реалните часовници например. Механичните такива могат да изкарат десетилетия), продавайки „модни“ носими джаджи е един начин да се ангажират повече потребители.

Въпросът за оцеляването на пазара за носими устройства обаче остава. Това са просто джаджи, които в 99% от случаите могат да бъдат заменени напълно от функционалностите на един смартфон. А смартфон има почти всеки. За да просъществуват умните часовници, те трябва да представят нещо, което всички други наши джаджи не могат да правят…