Художествена интерпретация на 2007 OR10 | Снимка: NASA

Може би някои от вас не знаят, но поясът на Кайпер е „пълен“ с планети джуджета, близки по размери до Плутон. Това е и една от причините рангът му да бъде понижен от планета до планета джудже. В орбита далеч след Нептун могат да бъдат намерени още Ерида, Макемаке, Хаумея и… 2007 OR10. Ще попитате „Защо тази планета джудже няма име?“ За да ви отговоря на този въпрос, трябва да се върнем няколко години назад, до момента на откриването ѝ.

Както можете да се досетите от каталожния ѝ номер, малката планета е открита за първи път през 2007 година. Защо обаче вие не сте чували за нея? Това е така по простата причина, че за тази далечна скала знаем толкова малко, че до скоро не бяхме сигурни даже колко е голяма…

През 2007 година учените предположиха, че 2007 OR10 има приблизителен диаметър от около 1280 километра. Това е доста малко, но отново е в рамките на диаметрите на няколко от останалите планети джуджета. Трудностите при изследването на това далечно тяло идват от факта, че то се намира толкова далеч, че дори и най-добрите ни телескопи се затрудняват с наблюденията му. Също така орбитата му е много продълговата и е почти невъзможно 2007 OR10 да бъде наблюдавана за дълъг период от време.

В крайна сметка през 2014 година учени от унгарската обсерватория Конколи комбинират наблюдателни данни от телескопа Kepler (можете да видите кадри от наблюдението във видеото по-горе) с такива от обсерватория Хершел на Европейската космическа агенция (ESA). По този начин те са имали възможност да измерят индиректно диаметъра на 2007 OR10. Резултатите са много по-точни от по-ранните и показват, че първоначално астрономите са били далеч от истината – 2007 OR10 всъщност има диаметър от 1535 километра, което нарежда тази планета джудже на трето място по големина след Плутон и Ерида.

Снимка: Konkoly Observatory / András Pál, Hungarian Astronomical Association / Iván Éder, NASA / JHUAPL / SwRI
Снимка: Konkoly Observatory / András Pál, Hungarian Astronomical Association / Iván Éder, NASA / JHUAPL / SwRI

Освен това, учените са открили и още нещо – повърхността на 2007 OR10 е с много интересен червеникав цвят, което показва евентуалното наличие на вледенен метан. Добре де, остава следния въпрос – защо след като тази планета джудже е толкова интересна, не сме я именували все още? Всъщност това е поради малкото, което знаехме за нея. Сега може би учените най-накрая ще седнат и ще предложат подходящо име за това потайно небесно тяло на ръба на нашата Слънчева система. Прякорът му в средите на астрономията е „Снежанка“ (Snow White, бел. превод), така че това може да вдъхнови някой астроном.