Снимка: Caltech

След като през февруари тази година учените от екипа на Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (Лазерна интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни, или LIGO) оповестиха, че са засякли гравитационни вълни при по-ранно наблюдение, научните среди избухнаха. Това се превърна в поредното директно доказателство за това, че теориите на Алберт Айнщайн са верни и работят. Но какво следва?

На специална пресконференция на Американското астрономическо общество в Сан Диего снощи, Габриела Гонзалес от Университета Луизиана съобщи, че екипът на Advanced LIGO е наблюдавал още едно сливане на черни дупки, предизвикало разпространението на гравитационни вълни в пространството. Докладът е публикуван в престижния журнал Physical Review Letters.

Снимка: Physical Review Letters
Снимка: Physical Review Letters

Сливането на черните дупки е засечено едновременно от лазерните обсерватории на LIGO в Луизиана и Вашингтон, като събитието е обозначено GW151226. Самото то е станало на 26 декември 2015, а в последвалите месеци учените са обработвали данните, за да бъдат сигурни, че те идват от реално сливане на черни дупки. На конференцията вчера те обявиха, че черните дупки са били с маси съответно 14,2 и 7,5 пъти масата на Слънцето. Масата на общото тяло след тяхното сливане е приблизително 20,8 слънчеви маси, което кореспондира на около една слънчева маса изхвърлена под формата на енергия на гравитационните вълни.

Сигналът е продължил около една секунда и учените са проследили, че черните дупки са се намирали на около 1,3 милиарда светлинни години от Земята. Точното местоположение на събитието не е ясно, тъй като за определянето му са нужни поне три детектора. GW151226 е било наблюдавано само от два – тези в САЩ. В Европа също има лазерна обсерватория от типа на LIGO, но към момента данни от нея няма.