Винаги сте се ядосвали, когато навън е тъмно и няма улични лампи, които да светят? Интересно ви е как работят апаратите за нощно виждане, използвани от военните, и бихте искали да пробвате такъв? Е, това може да не е толкова лесно или пък евтино, но едно изследване посочва друг интересен и напълно натурален начин да получите временна възможност да виждате в тъмното.

Габриел Личина е изследовател в асоциацията Science for the Masses, базирана в Калифорния, и заедно със своите колеги той е разработил веществото Chlorin e6, което когато бъде „инжектирано“ в окото, му помага да вижда в тъмното. Не, не се шегувам! След редица опити и изследвания най-накрая учените решават, че следващата стъпка е опит с човек. Точно затова на операционната маса сядя самият Личина. След промиване на очите му и разширяване на клепачите със специални щипки, в очите му са били капнати 50 микро литра от веществото, заедно с физиологичен разтвор, инсулин и диметил сулфоксид (DMSO). DMSO помага за по-голяма пропускливост на очните клетки. Всичко това е една черна смес, която за кратко боядисала очите на доброволеца, след това се стекла в каналчетата им и образът (който също бил замъглен) се изчистил.

Няколко часа след интервенцията Личина започнал да различава китките си в тъмното, след което да чете цифри и букви. Най-големият тест бил той да използва лазерена показалка, с която да показва къде в гората от дървета на 50 метра от него има скрити хора. Показвал местата точно всеки път, а навън било тъмно като в рог, както се казва. В крайна сметка операцията му дала възможност да вижда в тъмното само временно. След часове нормалното му зрение се върнало и всичко било наред. Няма информация за някакви странични ефекти, но все пак Chlorin e6 е безврена смес от вещества, които се използват за лекуване на нощна слепота и рак, а естествено се намира в телата на някои дълбоководни риби.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS