613-9967-02

Освен iPhone 5C, Apple представи днес на специалното събитие и новия си топ модел iPhone 5S. Новият епълски смартфон прилича много на предишния iPhone 5, но пристига в различни цветове – бяло, сиво и златно, както се очакваше. Новата топ функция на смартфона е Touch ID – вграден биометричен сензор в новия сапфирен хоум бутон, който сканира епидермичните слоеве на пръстите, така че да може да се отключва телефонът само с докосване. Освен за отключване, новият скенер служи и за купуване на музика, приложения и филми от iTunes. Новият капацитивен „пръстен“ активира сензора, така че той да може да „чете“ пръстови отпечатъци във всяка поза. iPhone 5S може да запазва и няколко пръстови отпечатъци, но Apple твърди, че те никога не се споделят с никого и не се качват на сървърите им.

 iPhone 5S ще се продава за 199 долара за 16 GB версия с двугодишен договор, като за 32 GB Apple таксува 299 долара, а за 64 GB – 399 долара. Продажбите стартират на 20 септември, а предварителните поръчки на 13 септември. Компанията съобщи, че 5S ще се предлага в 100 страни от над 270 оператора до декември. От Купертино се хвалят, че смартфонът поддържа 13 вида LTE – най-много в смартфон досега.

613-9967-02

iPhone 5S се задвижва от новия A7 чип, който е първият 64-битов чип в смартфон. Всички iOS 7 приложения, както и самата версия на мобилната операционна система са 64-битово оптимизирани. Благодарение на този процесор iPhone 5S е пет пъти по-бърз от iPhone 5, 40 пъти по-бърз от оригиналния iPhone и предлага 56 пъти по-добра графика, както и поддръжка на OpenGL ES 3.0. Компанията предлага и 39-доларови цветни кейсове за телефона.

5S пристига и с новия M7 „motion ко-процесор“, който постоянно измерва движението от жироскопа, акселерометъра и компаса, така че да предложи „ново поколение приложения за здраве и фитнес“. Това позволява на смартфона да знае дали стоите на едно място, ходите или се движите с кола.

touchid_hero

Камерата също е подобрена с новите епълски лещи и f/2.2 относителен отвор (апертура) и сензор, който е 15% по-голям, въпреки, че все още е 8-мегапикселов. Така телефонът ще може да пропусне много повече светлина при заснемане. Камера софтуерът в iOS 7 е оптимизиран за новия сензор и заснема серия снимки и след това избира най-добрата, без това да се отразява на бързината на заснемане. На борда се качва и двойна LED светкавица – една тъмно синя LED и една по-светла, така че да отговаря на баланса на цветовете в стаята.

iPhone5s_Cases_5Colors-

Това не е всичко за камерата. Тя може да заснема до 10 кадъра в секунда, ако задържите бутона. Налице е и възможността за записване на 120fps slow-motion видео със 720p резолюция. Панорамните снимки вече са 28-мегапикселови.

Батерията също е подобрена – 250 стендбай, 10 часа браузване с LTE и 10 часа разговори през 3G мрежа.

 

ВСИЧКО ЗА СЪБИТИЕТО НА Apple и за iPhone 5C ТУК. 

Сподели
Предишна страницаОфициално: Apple представи iPhone 5C
Следваща страницаЕто го и златния iPhone 5S
Боби Иванов е технологичен журналист. Работил е във в. “24 часа”, както и като редактор и автор на авторски публикации в онлайн изданието MobileNews, част от Trim Publications Ltd. Темите, които покрива включват бизнес, технологии и телекомуникации в страната и в световен мащаб. Интересите му включват Психология на комуникацията, Социология, Маркетинг и Връзки с обществеността. За контакти: Ivanoff@smartnews.bg