По време на пълното слънчево затъмнение вчера, Google обявиха официално името на новата версия на операционната си система Android. Това се случи в Ню Йорк, а както спекулирахме няколко месеца по ред, софтуерът се нарича Oreo.

“Най-любимата бисквитка на света е новата ви любима версия на Android”, гласи подзаглавието на страницата android.com/oreo, където можете да откриете повече информация.

В продуктовото рекламно видео за операционната система Google разкриват и тазгодишния дроид — робот-супергерой, чието тяло е всъщност бисквитка Oreo. Служителите на Google разбира се поставиха и нова статуя на алеята пред сградата на компанията.

Снимка: Google

Google използваха момента, за да обявят също, че Android 8.0 излиза от публична бета версия от днес и влиза в Android Open Source Project, от където ще бъде наличен за разработчици. Официалните ъпдейти към Oreo пък вече са в ръцете на мобилните оператори, които ги тестват и скоро ще ги разпратят за Nexus и Pixel устройствата в ръцете на потребителите.

Колкото до притежателите на Android устройства от различни производителите — и тази година започваме да се надяваме, че ъпдейтите ще стават по-бързо и безболезнено.

Напомняме, че с Android 8.0 Oreo идват някои много интересни функции: autofill за пароли, нови емотикони, picture-in-picture, т.нар. Notification Dots и още редица новости.