Чудото, което много от нас очакваха, беше официално обявено – Microsoft освобождава забраната да се произвеждат смартфони с логото на Nokia, а заедно с това правата над марката биват предадени на фирма, която ще поеме оттук нататък.

За какво точно става въпрос? Нека споделим с няколко думи – правата основно са разделени между две фирми – дъщерната такава на Foxconn, която се нарича FIH Mobile, както и новосъздадената финландска компания HMD Global Oy.

Докато дружеството на Foxconn само ще произвежда смартфоните (също и таблети), HMD ще държи основните права и ще се занимава с всичко останало, включително маркетинга и популяризацията. Самата фирма Nokia няма да остане страничен наблюдател, а ще заеме основно място в борда на директорите, за да се увери, че устройствата ще бъдат това, което потребителите заслужават.

Арто Нумела, който до сега беше мобилен директор в Microsoft, ще заеме длъжността на главен изпълнителен директор в HMD. Преди Microsoft, той е работел за Nokia около 10 години, така че предполагаме компанията ще бъде в добри ръце. За да му помага, начело на президентския пост застава Флориан Сейш, който също идва от Microsoft и има минало с Nokia.

Дали това е революционния момент, който всички очакваха? Остава да разберем. Не е ясно кога точно ще видим първите устройства с Android от Nokia и HMD. Ясно е обаче, че те ще има какво да покажат, така че ослушвайте се.