virusbr0

Изненадващо откритие направиха учените от американската Университетската болница „Джон Хопкинс“ и Университета в Небраска. Те откриха вирус, който понижава когнитивните способности на хората при инфектиране.

Учените са стигнали до откритието по време на проучване на гърлени микроби, когато са установили, че ДНК пробите от здрави пациенти са идентични на хлоровируса ATCV-1. Той се разпространява по представителите на зелените водорасли, които обитават сладководните води. До този момент той е смятан за незаразен за хората, но учените са установили, че той всъщност има негативен ефект при тях. Неговото наличие се свързва с намаляване на вниманието и концентрацията, както и усещанията за пространство. За първи път учените са доказали, че микроорганизми могат да доведат до леки физиологически изменения в човешкото тяло, без това да породи отговор от имунната система. Все още, обаче, не е ясно как ATCV-1 заразява хората.

Самото изследване е публикувано в научното списание на Националната академия на науките на САЩ. В него се описва, че в изследваната група от 92 здрави пациенти в 44% от тях се открива ATCV-1. При провеждане на тестове за измерване на точността на когнитивните процеси и времето за реакция на визуални стимули, учените са установили, че заразените с вируса имат средно 7-9 пункта отрицателна разлика с останалите от групата. Влиянието на ATCV-1 се доказва и при провеждане на опитен експеримент с мишки.

На тях вирусът е бил вкаран чрез инжектиране в гастроентерологичния тракт. Вирусът се разпространява до хипокампуса на мишките и изменя отговора на имунната система, след което променя и начина на формиране на памет, процесите на учене и пластичност на синапсите. Откритието доказва, че микроорганизмите имат съвсем по-голямо влияние върху физиологията на човека, отколкото се е смятало до този момент. Последващото изследване на тези организми може да доведе до начини за подобряване на когнитивните способности на хората чрез определяне на баланс между вирусите и бактериите в тялото. Това е една от възможностите, които учените предлагат в този ранен етап на проучване.