Учен откри останки от супернова на океанското дъно. Астрофизикът е Шон Бишъп от Техническия университет в Мюнхен и очевидно идеята му да търси следи от свръхнова на такова място, има своите основания. Тези “останки” определено ще ни дадат информация за историята на нашата планета Земя.

Чудите се какво по-точно е правил Бишъп на дъното на океана? Причината за неговите действия е изотопът – желязо-60 (60Fe), който се появява при такова изригване и се отделя в космоса. Астрофизикът смята, че частиците 60Fe от свръхнова ще се оксидират и ще преминат през Земната атмосфера, превръщайки се в ръжда, консумирана от бактериите “magneto tactic”, които пък от своя страна могат да бъдат открити с помощта на спектрометрията. И точно благодарение на тази хипотеза, Бишъп успява да открие, така търсения изотоп.

След няколко подробни изследвания на 60Fe, ученият разкрива, че тези следи са от супернова, която избухнала преди 2.2 милиона години в съзвездието Скорпион. Изотопът открит в микрофосилите и останките от “magneto tactic” съвпадат със следи от същия 60Fe открити на Луната.

Друго проучване ръководено от Антон Валнер от Австралийския национален университет също твърди, че има останки от супернова на Земята. Останките ни разкриват, че една от свръхновите най-вероятно е “задействала” ледниковата епоха преди 2.5 милиона години. Чрез тези открития определено правим една голяма крачка към пълното разкриване на историята на нашата Земя.