Samsung Galaxy Note Edge Picture 3

Сериозен проблем в сигурността бе установен в голяма част от продуктите на Samsung. Уязвимостта се оказа в следствие от механизма за подновяване на виртулната клавиатура SwitftKey, която Samsung модифицират за своите Galaxy устройства. По изчислени данни са афектирани 600 милиона устройства на компанията, включително Samsung Galaxy S6, S5 и други.

Засегнатите потребители могат да бъдат подслушвани чрез вградения микрофон, да бъдат засечени разговори, както и да бъдат откраднати данни от устройствата. При сваляне на новото обновление, устройствата не криптират изпълнимите файлове, което прави възможно злоупотребата с тях от потребителите, които могат да засекат трафика.

Уязвимостта бе демонстрирана на конференцията Blackhat в London. Смартфоните, които имат предварително инсталирана виртуалната клавиатура Samsung IME, както компанията разпространява Swiftkey, са в потенциална опасност. За момента няма разработено ефективно решение на проблема.

Потребителите се съветват да не се свързват със свободни Wi-Fi мрежи, тъй като в тях е най-вероятно да се случват такива злоупотреби.
Swiftkey са публикували съобщение към медиите и потребителите, в което съобщават, че стоковото приложение е защитено от уязвимостта.
Очакваме Samsung бързо да отстранят проблема. Компанията е изпратила „кръпки“ за поправка на уязвимоста към някои мобилни оператори в САЩ, за които има данни, че са засегнати, но те все още не са изпратени към клиентите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS