Много институции разчитат на възможността за безплатно разпространение и използване на дигитално съдържание. Към това дигитално съдържание, разбира се, се включват и изображенията – от снимкови материали до всякакви изкуствено създадени картини и анимации. За целите на журналистиката например, се позволява използването на такива снимки, при упоменаване на източника и/или автора им.

Ето обаче къде може да срещнем проблем – организацията Joint Photographic Experts Group, или за по-кратко JPEG, са въвели инициатива за сигурност, според която е напълно възможно да се активира управление на дигиталните права (digital rights management, или DRM) на всякакви снимкови материали с разширение .JPEG. Т.нар. DRM прави така, че даден файл да не може да се копира, сваля или дори преглежда без изрично позволение.

Electronic Frontier Foundation, които се борят за свободни интернет права, оспорват идеята на JPEG, тъй като според тях тя ограничава. Те мислят, че е по-добре потребителите да имат повече контрол над съдържанието си и свобода да го използват. Консенсус е DRM да се използва като филтър – възможността не всеки да вижда снимките ви във Facebook, например. JPEG може и да не се вслушат в съвета и няма гаранция какво ще излезе от цялата работа. Представете си обаче свят, в който JPEG файловете имат DRM защита… Това може и да не се случи скоро, а може и изобщо да не се стигне до него. И все пак.