Оправдава ли Galaxy Note 7 очакванията на потребителите?

6

Е, Galaxy Note 7 от Samsung е тук и ще излезе на пазара в България на 2 септември. Така че може би много от вас започват да се чудят дали да си го купят. Точно поради тази причина днес ще обърнем малко повече внимание на това какво предлага това устройство и дали то си заслужава. Разбира се, материалът, който четете, е изцяло изграден от първо мнение за смартфона и не се основава на реален тест. Такъв можете да очаквате по-късно, когато Galaxy Note 7 дойде в България.

Минуси

И така – какво предлага фаблетът от Samsung? Неговите характеристики включват процесор Snapdragon 820 от Qualcomm, 4GB RAM, 64GB вградена памет и 5.7-инчов Super AMOLED дисплей с QHD резолюция. До тук всичко звучи добре, като към това включваме и прахо и водоустойчивост до 1,5 метра и 30 минути. Това са стандартни спецификации за един флагман през 2016 година и точно това буди интересни мисли – Samsung рекламирата телефона си като “най-интелигентния смартфон на света”, но неговите характеристики не се различават кой-знае колко от тези на други флагмани от тази година. Snapdragon 820 е чудесен, но може би Samsung трябваше да погледнат към наскоро представения 821. Да, той видя бял свят едва преди половин месец и може би това е причината, но пък да не забравяме, че тази година корейците отново изместиха датата за Note премиерата по-рано…

Samsung-Galaxy-Note-7-official-pic-13Дори няма да споменаваме, че се очакваше Galaxy Note 7 да дойде с 6GB RAM (друг е въпроса дали има смисъл от толкова), но повече разочарова друго нещо: точно Samsung съвсем наскоро представиха ново поколение карти памет, наречени UFS. Всички се надяваха те да бъдат поддържани от фаблета, но това изглежда не е така… Може би ще ги видим при Galaxy S8? Дано.

Плюсове

Толкова с критиките. Хубаво беше да ги изкараме наяве, за да може след това спокойно да разгледаме плюсовете на този голям смартфон. Първият такъв е, разбира се, наличието на първия по рода си скенер на ириса. С него можете да отключвате Galaxy Note 7, да се легитимирате в уеб сайтове през браузъра на Samsung и още да заключвате определени приложения и съдържание, така че те да са налични за никой друг, освен вас. Това е голям скок за Samsung при системите за сигурност на съвременните смартфони, така че скенерът ще е силен фактор при продажбите на Galaxy Note 7.

Samsung-Galaxy-Note-7-official-pic-16Друго интересно нещо е батерията и зареждането на Samsung Galaxy Note 7. Корейците от известно време включват безжично зареждане към своите смартфони и тук то също е налично. Това е чудесно, батерията е голяма (3500 mAh, макар и със 100 mAh по-малко от тази на Galaxy S7 Edge) и поддържа Quick Charge. Въпросът колко ще издържа тази батерия оставаме за ревюто на смартфона, разбира се. Преди това обаче няма как да не обърнем внимание на USB Type-C порта. За първи път виждаме такъв при Samsung и това е достойно за уважение. Корейците се престрашиха да навлязат в тази нова територия и без съмнение благодарение на тях имплементирането ѝ ще се възприеме и от други производители. Най-удобното при Galaxy Note 7 и неговото USB Type-C обаче е друго – Samsung подаряват преходник с всяко устройство. Така ще можете да използвате всички свои стари зарядни (или зарядно на приятел, ако не носите своето). До сега несъвместимостта бе най-големия проблем на новия стандарт при USB и Samsung намериха удобно решение – безплатен преходник от Micro USB към USB Type-C за всички. Браво!

Не на последно място имаме новият стилус S Pen. За него все още не можем да кажем много, но фактът че той вече е изцяло водоустойчив, сам по себе си е достоен за похвала. Той бе рекламиран и като такъв с 50% по-тънък връх от този на предшественика Note 5, което предстои да видим как ще подейства на експлоатацията. Новото приложение Samsung Notes, където ще “живее” цялата история на операции с S Pen звучи прекрасно. Превеждането на текст като единствено трябва да надвесите стилуса над текста също би могло да се окаже полезно.

Samsung-Galaxy-Note-7-official-pic-7Заключение

Като цяло излиза, че скенерът на ириса и S Pen са най-големите оръжия на Galaxy Note 7 в борбата с неговите опоненти. Нетърпеливите да пробват нещо ново ще харесат и USB Type-C портът, който носи и бързо зареждане. Колкото до останалите спецификации, Samsung представиха вчера нещо сравнително стандартно. Камерата по традиция е същата като тази на Galaxy S7, което обаче не трябва да се гледа като задължително за изпълнение. Ако Samsung искат да отличат фаблета си, биха могли да се постараят малко повече в някои аспекти. И все пак, Galaxy Note 7 наистина изглежда като един от най-добрите смартфони на корейците до сега. Ще видим дали това ще се окаже истина когато имаме възможност да се докоснем до него.

P.S. Все още не мога да разбера какво толкова харесват хората в Edge дисплея и защо се смята за удобен, но може би проблемът е в мен…

6 Коментари

  1. Не е само в теб..и аз така се чудя и дивя, какво толкова има в това заоблено и криво нещо. Че даже неудобно!
    Но с тази цена от 1700лв, ако ще и палачинки да прави, не си заслужава.

    П.П. Венци, поправи S6 на S8 в третия абзац от началото, точно под снимката с SD картата.! 😉

  2. Еми, какво да ти кажа, Чичо… Аз съм малко разочарован. Толкова хвалби, ама ще видим като дойде време за ревю.

    П.П. Някой ме е изпреварил 😀

  3. Мненията и вкусовете ни доста се доближават в по много теми, и ще ми е интересно ако и ти участваш в ревюто!

  4. Таргета на S е различен от този на Note. Погледнато от гледна точка разлики S7 – Note 7 може би не са много, но за Европа актуалният модел от Note серията до преди няколко дни бе Note 4. Сравнен с новия модел подобренията са значителни.

Comments are closed.