Ако получавате дежавю докато четете това заглавие, не сте единствени. Вече си говорихме за това колко температурите на околната среда са скочили през тази година и как се очаква тя да е най-горещата в историята на човечеството. Е, с последните данни, които NASA и Световната метеорологична организация пуснаха, това вече е сигурно.

Октомври месец, според данните, е не-само най-горещият октомври в последно време, ами се превърна и в най-горещият месец изобщо, откакто хората правим измервания на температурата. Средната световна температура през октомври е с повече от градус по-висока от предишни нива, главно сравнена с тези преди и по време на индустриалната революция. Спрямо октомври месец от миналата година пък, температурата е по-висока с около 0,2 градуса. Според всички тези данни, учените смятат на 99,9% сигурно, че 2015 година ще се окаже най-горещата в историята.

Още според NASA, 13 от всичките 15 рекордно горещи години откакто човечеството прави измервания, са се случили след 2000 година. Това също така значи, че от 1911 година насам не сме виждали рекордно студена година.

Учените смятат, че оттук насетне може да става само по-лошо. Климатичното тихоокеанско явление Ел Ниньо все още не е достигнало своя пик и може да доведе до големи температурни аномалии. Догодина пък се очаква друг рекорд – нивата на въглероден диоксид изглежда ще се вдигнат над 400 части на милион, което не само увеличава температурата в световен мащаб, ами и допринася за опасното окисляване на океаните.

2015-climate-chart
Снимка: Gavin Schmidt