Нощното небе е едно от най-невероятните неща, които лесно можете да видите, стига да имате достъп до тъмно и свободно от светлинно замърсяване място. Откриването на такова става все по трудно и екипът на BBC Earth Гавин Хефернан и Харун Мехмединович продължават да ни напомнят за това.

Вече веднъж ви показахме едно страхотно тяхно видео, част от проекта SKYGLOW, като днес можете да гледате поредното такова.

Този път таймлапсът е сниман от върха на Мауна Кеа — застиналият вулкан на остров Хавай, който е едно от най-тъмните места на света, с най-чисто небе. Точно за това световната астрономическа общност използва планината за астрономически наблюдения. Там се намира и един от дванадесетте телескопа, които наблюдаваха свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика като част от инициативата Event Horizon Telescope.

Във видеото по-горе можете да видите как изглежда чистото нощно небе, погледнато от Мауна Кеа. Можете да видите и работещите телескопи, а на дневните снимки се виждат и от време на време преминаващи работещите с тях астрономи и техници.