google-samsung

В света на големите технологични играчи никога не е скучно, а поводите за недоволство и конфликт и с конкурентите, и с партньорите очевидно нямат изчерпване. Поредният епизод на високо напрежение между Google и Samsung вече е факт, а причината вероятно ще изненада мнозина – умните часовници.

Недоволният този път е Google. Калифорнийският гигант никак не одобрявал факта, че Samsung залагат твърде много на Tizen като предпочитана операционна система за умните си часовници. Според Лари Пейдж, CEO на Google, корейците очевидно пренебрегват Android Wear и дори фактът, че заедно с LG представиха първите носими устройства със системата на Google, не променя мнението му.

Позицията му не е чак толкова необяснима, ако вземем предвид, че Gear Live – умният часовник на Samsung с Android Wear, всъщност си е просто хардуерно копие на Gear 2, приспособено да работи с операционната система на Google. Очевидно калифорнийците са очаквали Samsung да представи нещо значително по-впечатляващо и различно, с което да помогне за налагането на Android Wear.

Според източници на The Information Лари Пейдж е имал „напрегната среща на четири очи“ с вицепрезидента на Samsung Джей Ли по-рано този месец, на която е изразил неудовлетворението на своята компания по въпроса с умните часовници. Въпреки че разочарованието им може да изглежда оправдано от тяхна гледна точка, от Google все пак е добре да не забравят, че нямат право да се месят в политиката на друга компания и да командват как и за какво да харчи парите си. Вероятно Samsung никак не са щастливи от това развитие на ситуацията и нищо чудно да продължат да налагат още повече Tizen – интересно ще е да проследим докъде ще стигне тогава този конфликт и как ще се отрази на по-нататъшното сътрудничество между двата гиганта.