Още през 2009 необичайните облаци “undulates asperatus” са предложени за добавяне към общата класификация на облаците, но по това време все още не са имали официално наименование.

Преди два дни обаче, по време на Световния ден на метеорологията – 9 години след първите данни за новия вид, Световната метеорологична организация, най-накрая приема облаците и ги въвежда официално в официалния атлас на облаците. Името им е “asperitas” (вълнообразни). Интересното е, че именно тези облаци са първата промяна в атласа от повече от половин век насам.

Вълнообразни, защото приличат точно на вълни. Сякаш наблюдавате бурно море. Asperitas са ниско разположени облаци и се дължат на атмосферни фронтове, които създават точно такива вълнообразни маси в атмосферата.

Колчестър, Източна Англия
Колчестър, Източна Англия

Не е ясно кога точно са се появили тези облаци. Дали са наистина нов вид или просто напоследък се срещат по-често…

cloud-2Въпреки че са доста страховити, особено ако не знаете за тях, те не носят със себе си ужасяващи бури или апокалипсис. Освен това са изключително красиви и рядко се случва да видите подобно нещо в небето.

cloud-1А сега можете дори да разгледате атласа на облаците онлайн, тъй като той вече е качен в интернет. Всеки, който се интересува може да посети официалния му сайт тук.