Lucy-H.-Koh-Apple-Inc.-v.-Samsung-

Съдията по едно от ранните съдебни дела между Apple и Samsung, Луси Ко, потвърди обезщетение от близо 930 милиона долара, което корейският гигант трябва да изплати, но отказа исканата от Apple забрана върху продажбата на определени устройства на Samsung.

През август 2012 г. Apple печелят правото на обезщетение в размер на 1,05 милиарда долара, което впоследствие е намалено именно от съдия Ко, поради несъответствия между решението на журито и паричната стойност на обезщетението. Като резултат, от допълнително дело насрочено от съдията, обезщетението е намалено с 160 милиона долара, което прави финалната сума, дължима от Samsung, 929.8 милиона долара.

Макар и обезщетението да бе потвърдено, това далеч не е победата, на която калифорнийците се надяваха. Съдия Ко отказа искането на Apple да забрани продажбата на устройства на Samsung, нарушаващи патентите включени в спора. Тъй като става въпрос за смартфони като Galaxy S, които отдавана не са на пазара, Apple целят по-скоро да създадат правен прецедент, доказвайки че финансовото обезщетение далеч не е достатъчно да покрие щетите, които те търпят от продажбата на устройства, нарушаващи тяхната интелектуална собственост. Решението на съдията на свой ред поставя прецедент, според който изходите от бъдещи дела няма да могат да налагат пълна забрана за продажба на даден продукт, независимо дали доказано нарушава търговски патенти.

Към края на месеца съдията ще разгледа и друго дело между двете компании. Тук обект на спора са по-актуални устройства, като Samsung Galaxy S III, които все още се продават активно на много пазари, включително и в Северна Америка. Много правни експерти са съгласни с тезата на Apple, че каквито и финансови обезщетения да получи, щетите които компанията търпи от продажбата на конкурентите продукти са в пъти по-големи.