maxresdefault

Vitrimers е нов вид пластмаса, която може да реши един от големите проблеми със съвременната техника, а именно – чупенето на дисплея. Известно е, че има два вида пластмаса – термопластична и термореактивна. При първата е небходима топлина, за да стане пластична, като тя се втвърдява при охлаждане. При втория вид обектът не губи здравина, дори когато е интензивно нагряван.

Vitrimers има комбинация от свойствата на термопластичната и термореактивната пластмаса. Тя е много твърда и при наличието на топлина може да запази структурата си, но също така е податлива на повърхностни деформации. Това позволява на Vitrimers да затвори пукнатините в горния слой за неопределено време. По този начин, ако дисплеят се счупи, ще трябва просто да бъде нагрят малко, за да се оправи. Няма да е нужно да се дават пари, в повечето случаи те не са никак малко, за неговата замяна.

Vitremers е откритие на учения Людвик Либлър, който работи в намиращия се в Париж Институт ESCPI. Той е спечелил наградата Inventor Award 2015 от EPO (Европейското патентно ведомство). “Ние смятаме, че първите приложения ще бъдат за транспорт, в коли, самолети, за неща, които имат нужда от издръжливост, за ремонт и увеличаване издръжливостта на вашите обекти”, казва Либлър.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS