Новият MacBook Pro е тук с Touch Bar и още много повече

0

Е, дългоочакваното събитие на Apple дойде и приключи. За сравнително кратко време от Купертино ни показаха какво смятат да правят със своята професионална серия лаптопи оттук нататък. MacBook Pro вече е много по-мощен и много по-лек от своя предшественик. Ето и какво представлява той.

Като за начало, Фил Шилер започна презентацията на MacBook Pro с това, че той отново идва в два размера — 13 и 15 инча. Само че тези две разновидности вече са 23% и 14% по-тънки, съответно. 13-инчовият модел е дебел само 14,9 мм (по-тънък дори и от текущия MacBook Air) и тежи 1,36 килограма. Неговият по-голям брат пък е някакви си 15,5 мм и тежи 1,81 килограма. Както можете да се досетите от тази информация, това е най-тънкият и най-лек MacBook Pro, който сме виждали.

Другото интересно, свързано с дизайна на устройството е, че неговият тракпад вече е два пъти по-голям и разчита на Force Touch технологията като при MacBook (2015). Клавиатурата също е заимствана от 12-инчовия ноутбук, но е ъпдейтната. Тук тя вече е с второ поколение butterfly бутони.

Но да преминем към по-важното. Всички очаквахме при новият MacBook Pro да липсват function бутони, както и ESC бутон. Е, това е така, но на тяхно място има нещо наистина добро. Това е т.нар. Touch Bar, който както ще видите по-нататък върши чудесна работа независимо за какво го ползвате. Лентата включва в себе си и второ поколение Touch ID технология (и Apple Pay), захранвана от Apple T1 чип и дисплеят ѝ е Retina. Поддържа още мултитъч с до 10 пръста. Touch ID пък е вграден в power бутона, така че да можете да го ползвате за логване и дори смяна на потребителя само с едно докосване.

touch-barTouch Bar от своя страна може да играе ролята на допълнителен тъч дисплей с контроли за музика, избор на табове в браузъра, прехвърляне между снимки и работа по тях. Софтуерните бутони, които се появяват на Touch Bar могат да бъдат конфигурирани и сменяни, като разработчиците ще могат да интегрират лентата в своите апликации. Първите такива, които ще могат да се възползват от възможността още преди Коледа, са потребителите на Adobe Photoshop, DJ Pro и Final Cut Pro. С Touch Bar ще можете още да отговаряте на обаждания, да избирате емотикони в чатовете и какво ли още не. Всичко това бе демонстрирано на живо от Крег Федерихи.

Можем да кажем толкова много за Touch Bar, но надали ви се чете толкова дълго… За това ще споменем само още нещо важно — със задържане на fn бутона, върху лентата се появяват старите и добре познати function клавиши в софтуерен вариант, ако ви се налага да ги ползвате. При нужда върху Touch Bar изглежда се появява и escape бутон, което ще е добра новина за някои хора.

2016-macbook-pro-1ОК, всичко е чудесно и какво от това, ако новият MacBook Pro не е достатъчно мощен? Разбира се, че е, или поне така обещават Фил Шилер и компания. Това все пак е машина за професионалисти и за това трябва да доставя на потребителите достатъчно мощ. Освен новите и по-мощни говорители и вентилатори, тазгодишният MacBook Pro идва с четириядрен Intel Core i7 процесор (за 15-инчовия модел) и зверска 4GB Radeon Pro 450 видеокарта. SSD паметта бе рекламирана като много по-бърза от тази при предишните модели и тук може да е с капацитет до 2TB, докато RAM паметта е 8GB. При 13-инчовия модел нещата са малко по-различни — Intel Core i5/i7 и Intel Iris GPU. Не на последно място, батерията на MacBook Pro е с капацитет на работа до 10 часа.

Освен аудио жак, новият MacBook Pro има цели четири Thunderbolt 3 порта, всеки от които всъщност е USB Type-C. Всеки един от тях може да бъде използван за зареждане, като освен това става и за HDMI и VGA изход. Няма обаче никакви други портове — нито SD, нито каквото и да било друго.

2016-macbook-pro-2Новите устройства от Apple идват още след няколко седмици в цветове Silver и Space Gray. Цената на 13-инчовия модел започва от 1799 долара, докато тази за 15-инчовия е 2399. Това, което виждате на снимката по-долу вляво пък, е новият MacBook Pro без Touch Bar. Неговата цена пък ще е 1499 долара. На снимката по-горе можете да видите и неговите спецификации.

2016-macbook-pro-3