Dodge Demon освен, че е най-бързата кола на света, е и най-добрия автомобил правен досега от американската компания, с който тя отново излиза на челните места и се обявява като дома на „Muscle Brotherhood“. Това е нова линия, вдъхновена от поредицата „Бързи и яростни“, като първият шофьор на мега яката кола е Вин Дизел. Актьорът артистично представи колата вчера с много подобаващ дим.

Тим Кунискис описва колата. „Демонът“ е направен с цел да докаже на света, че Dodge не е обикновена компания за коли. Hellcat моделът, който е със 707 конски сили, бе пуснат от Dodge преди няколко години. Но на кого му е притрябвала такава кола? Това е лудост… Оказва се обаче, че компанията успешно е пуснала автомобила на пазара. И сега го прави отново.

840 конски сили и 0-97 за 2.3 секунди

Колата е с най-мощният V8 досега, като при старт генерира 1,8 g, все пак 840 конски сили не се постигат току-така. Червената граница на оборотомера е при 6500 об/мин… Просто е уникална.

Можете да купите Demon без пасажерска или задна седалка, за да намалите теглото на автомобила.

За 2.3 секунди ускорява от 0 до 97км/ч и до цели 161км/ч за скромните 5.1 секунди. Просто невероятно. Демонът изминава 402 метра за по-малко от десет секунди…

Бройките на автомобила са доста малки, но то е ясно, че няма да има и толкова продажби. 3000 демона са подготвени за САЩ и още 300 за Канада. По някое време през есента първите собственици на тази страхотна кола ще могат да и се радват от първо лице.

Цената не е ясна все още.

Снимки Джордън Голсън / The Verge